ENERGI

Kværner vedgår feil

1. juni 2001 - 07:30

Dette innrømmer nå ledelsen i Kværner Olje og Gass. PGS Production i Trondheim eier produksjonsskipet, og de har sjøl bedt Kværner om å bruke tjæreepoksy til å male ballasttankene. Det fritar ikke Kværner for ansvar.

Selskapet innrømmer overfor Aftenposten at de ikke gikk tilstrekkelig aktivt mot bruk av tjæreepoksy. Slik maling kan føre til kreft og framkalle allergi, mens polyuretan-malingen på skroget inneholder allergiframkallende isocyanat.

Ikke forbudt

Tjæreepoksy er ikke forbudt sjøl om dette er ei farlig miljøgift.

– Vi er opptatt av at det ikke kommer ut i miljøet. Derfor må brukerne vurdere hele livsløpet, sier seksjonssjef Marit Kjeldby i Statens Forurensningstilsyn (SFT) til tekblad.no.

Når tjæreepoksyen først er herdet, vil den ifølge Kjeldby ikke slippe ut i miljøet. Miljørisikoen oppstår hvis retningslinjene for bruk ikke følges. Og dersom ballasttankene senere sandblåses for vedlikehold, vil det gi avfall med miljøfarlige stoffer. Derfor oppfordrer SFT til bruk av mindre miljøfarlige stoffer. Tilsynet er også opptatt av at brukere har plikt til å vurdere miljørisikoen sjøl.

– Det er viktig at bedriftene ikke fraskriver seg ansvaret, sier Kjeldby.

Arbeidstilsynet anbefaler å bruke mindre helsefarlige produkter, men helse- og miljøfarlige produkter er ikke forbudt. Brukere må sørge for å benytte nødvendig verneutstyr.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.