KRAFT

Kuttet vindpark – fikk støtte

Camilla Aadland, Jannicke NilsenCamilla Aadland, Jannicke Nilsen
14. mai 2010 - 07:21
Vis mer

Flere ganger har den planlagte storparken i Nord-Trøndelag seilt opp som favoritt under Enovas runder for tildeling av støtte til vindkraft.

Denne uken ble det Ytre Viknas tur. 228 millioner kroner fra Enovas pott for investeringsstøtte til vindkraft skal gå til første byggetrinn, som omfatter 16 vindturbiner og en årsproduksjon på 120 GWh.Kappet søknaden

– Vi har vært med og søkt om støtte til Ytre Vikna to ganger tidligere, og blitt like skuffet hver gang. Det føles veldig godt å komme i posisjon til å realisere et kommersielt prosjekt vi har jobbet lenge med, sier konsernsjef Torbjørn R. Skjerve i Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk (NTE) til Teknisk Ukeblad.

Årsaken til at vindparken fikk støtte denne gangen, er at prosjektet er betydelig redusert i forhold til tidligere søknader. NTE har tilpasset første byggetrinn til eksisterende nettkapasitet, noe som reduserer utbyggingskostnadene kraftig.

I dag faller de største vindkraftprosjektene utenfor støtteordningene, fordi de spiser for mye av den økonomiske rammen som er satt.

VENTER PÅ MER: - Det er viktig at myndighetene sørger for rammebetingelser slik at hele Ytre Vikna vindpark blir bygget ut, sier konsernsjef Torbjørn R. Skjerve i NTE.
VENTER PÅ MER: - Det er viktig at myndighetene sørger for rammebetingelser slik at hele Ytre Vikna vindpark blir bygget ut, sier konsernsjef Torbjørn R. Skjerve i NTE. NTE

– Hvor er resten?

Enova vedtok denne uken å støtte tre nye vindkraftutbygginger med totalt 631,5 millioner kroner. Sju aktører søkte opprinnelig om støtte.

Generalsekretær Øyvind Isachsen i vindkraftforeningen Norwea lurer på hvor resten av vindkraftpengene har tatt veien. Enova opplyste i vinter at investeringsrunden hadde en ramme på 1 milliard kroner.

– Dette viser hvor viktig det blir med elsertifikater. Vi må få til et system for grønne sertifikater der de beste kan være de største, sier Isachsen.

Tidligere var målet at Norge skulle ha 3 TWh vind innen 2010, et mål som nå er utsatt på ubestemt tid. Enova er derfor mer opptatt av å nå sitt overordnede mål på 18 TWh ny fornybar energi innen 2011.

– De pengene vi ikke bruker på vind, vil vi bruke på å nå målet om 18 TWh, sier Øyvind Leirstad i Enova.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.