IT

Kuttet prisen til 0 for å tjene mer

HÅPER PÅ ØKT BRUK: Simen Sommerfeldt i Bouvet tror at interessen for Ontopias Emnekart-program vil øke etter at prisen ble satt ned til null.
HÅPER PÅ ØKT BRUK: Simen Sommerfeldt i Bouvet tror at interessen for Ontopias Emnekart-program vil øke etter at prisen ble satt ned til null. Bilde: Anders Brenna
Anders Brenna
8. juni 2009 - 07:02
Vis mer

Konsulentselskapet Bouvet kjøpte Emnekart-eksperten Ontopia i april, og nå skal de dele ut programvaren gratis gjennom en friprog-lisens.

– Fri programvare har blitt en driver, sier Simen Sommerfeldt, avdelingsleder i Bouvet.

Han tror friprog-lisensieringen vil lønne seg på tross av at prisen settes ned fra 30.000 euro per prosessor (265.000 kroner) til 0 kroner.

Konsulentselskap

– Vi er et konsulentselskap, sier han, og sikter til problemene som oppstår når uavhengige konsulenter som lever av spisskompetanse og råd blir «produktpushere».

Ved å slippe produktet løs, regner han og Bouvet med økt utbredelse for produktet og teknologien, som igjen gir flere konsulentoppdrag. Modellen er ikke ny, verken i friprog-miljøet eller for Bouvet og Ontopia.

Slipper fri

Ontopia har levert et friprog-alternativ en stund allerede.

Emnekart-motoren ZTM er skrevet i programmeringsspråket Python, og den har vært et populært valg for mange kunder.

Nå slipper Bouvet/Ontopia også den Java-baserte Emnekart-motoren som fri programvare fra 1. juli.

Gåsa viktigst

Valget av friprog-lisens falt ned på Apache's Open Source-lisens.

Det er en lisens som i friprog-miljøet kalles en BSD-lignende lisens, det vil si en lisens som åpner for at også leverandører av proprietær programvare kan ta kildekoden og pakke den inn i sine egne programmer.

Det gir kundene, partnerne og konkurrentene mer fleksibilitet , men uten at Bouvet er garantert å få noe tilbake. Det bekymrer ikke Sommerfeldt.

– Det er ikke gullegget som er viktig, det er gåsa.

Sommerfeldt mener Emnekart er en av Bouvets viktigste pilarer, men han er samtidig helt åpen på at det ikke er et salgsargument som står helt på egne ben.

– Vi har kanskje vunnet prosjekter på Emnekart, sier Sommerfeldt.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.