BYGG

Kutter utslipp fra damoppgradering med 65 prosent

Lavutslippsbetong, resirkulert armering og elektriske maskiner gir mindre klimagassutslipp.

Mesta og Eviny har redusert klimagassutslippene til en tredel sammenlignet med et vanlig anlegg. Prosjektet i Nordhordland er en pilot for kommende lavutslippsanlegg.
Mesta og Eviny har redusert klimagassutslippene til en tredel sammenlignet med et vanlig anlegg. Prosjektet i Nordhordland er en pilot for kommende lavutslippsanlegg. ODD MEHUS
Marius ValleMarius ValleJournalist
29. sep. 2023 - 09:53 | Endret 29. sep. 2023 - 17:34

Kraftprodusenter i Norge må forsterke rundt 600 dammer slik at de skal tåle større flommer. Nye arbeidsmetoder kan kutte klimagassutslippene til en tredel av det vanlige, melder Eviny i en pressemelding.

I prosjektet med forsterking av Svartavatnet dam i Nordhordland, som forsyner Vemundsbotn kraftverk, har Eviny og Mesta kommet frem til metoder som reduserer CO2-utslippet fra 1000 til 350 tonn sammenlignet med vanlig gjennomføring av prosjektet.

Resten av utslippet skal klimakompenseres slik at hele prosjektet blir klimanøytralt, ifølge Eviny.

Klimabetong og elmaskiner

Det benyttes lavutslippsbetong og resirkulert armering. Det skal gi liten merkostnad og stort utslippskutt. I tillegg deles boligriggen med et annet prosjekt i vassdraget, og det er satt opp et sted hvor det er mulig å hente strøm fra nettet i stedet for dieselaggregater. 

Maskinene som brukes i prosjektet er elektriske. Det krever installasjon av hustiglader på fjellet.

– Både entreprenør og underleverandører har løst utfordringer på mesterlig vis. Betongen blir transportert ni mil fra Arna, og det krevde installasjon av hurtiglading på fjellet for å unngå at anleggsbilene skulle gå tomme for strøm. Smale veier og vektgrense på broer begrenser hvilke anleggsbiler som kan brukes, men også her har aktørene funnet gode løsninger, sier prosjektleder Håvard Fosse i Eviny.

Prosjektet fungerer som en pilot, og erfaringene herfra skal hjelpe Eviny med å ha netto null klimagassutslipp i 2027, og i hele verdikjeden fra 2040.

Oppdatert: I en tidligere utgave av denne artikkelen sto det at Svartavatnet er i Nordland, og ikke Nordhordland. Artikkelen ble rettet 29.9 klokken 17.33.

Les også

Nå har Aker fått kontrakt på CO2-fangst i Oslo

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.