INDUSTRI

Kutter produksjon uten permittering

RAMMES AV BILLIG NORD-AMERIKANSK PAPIR: Ansatte ved papirfabrikkene i Skogn og Follum blir permittert. Her er Olav Norberg, supplysjef Norske Skog Skogn.
RAMMES AV BILLIG NORD-AMERIKANSK PAPIR: Ansatte ved papirfabrikkene i Skogn og Follum blir permittert. Her er Olav Norberg, supplysjef Norske Skog Skogn. Bilde: Espen Leirset
28. sep. 2007 - 15:23

– Ledelsen i Norske Skog har hørt på våre argumenter, og vi er fornøyd, sier hovedtillitsvalgt ved Norske Skog Follum, Stein Roar Eriksen, etter at konsernet fredag bestemte seg for å gjennomføre produksjonskutt uten permitteringer.

Vedtaket betyr at avispapirproduksjonen til Norske Skog i 2008 blir redusert med 200.000 tonn uten permitteringer i selskapets avispapirbedrifter i Europa.

Kniving til det siste

Da Norske Skog annonserte produksjonskutt for to uker siden, var det ingen tvil om at permitteringer var en del av planen.

– Det er litt for tidlig å si totalt hvor mange ansatte som blir permittert og hvor lenge det blir. Permitteringer ligger inne i den lønnsomhetseffekten vi ønsker å få ut av dette, sa kommunikasjonsdirektør Tom Brattlie til TU.no da.

Stein Roar Eriksen bekrefter overfor NTB at det inntil det siste har vært drøftinger om hvordan man skulle fordele produksjonskuttene på de enkelte bedriftene.

Ikke permanent stans

Resultatet er blitt at produksjonen ved Norske Skog Skogn blir redusert med 89.000 tonn avispapir i 2008. Norske Skog Follum skal redusere sin produksjon med 64.000 tonn avispapir, mens Norske Skog Parenco i Nederland og Norske Skog Golbey i Frankrike skal redusere sin produksjon av avispapir med 24.000 tonn hver.

– Vi har fått innfridd ønsket om at det ikke blir permanent stans av noen papirmaskiner over langt tid, verken på Norske Skog Skogn og på Norske Skog Follum, sier Eriksen til NTB.

Krevende prosess

Den overordnede beslutningen om redusert produksjon ble tatt av konsernledelsen i begynnelsen av september. Ledelse og tillitsvalgte på den enkelte bedrift har vært sterkt med i utformingen av den endelige planen som nå er vedtatt.

– Dette har vært en meget krevende prosess. Jeg vil rose ledelsen på de berørte fabrikkene og tillitsvalgte for deres konstruktive og positive deltakelse. Sammen har vi klart å få på plass en plan for 2008 som vil bli meget viktig i arbeidet for å øke lønnsomheten i Norske Skog, sier konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen.

Råskisse

Tillitsvalgt ved Norske Skog i Skogn, Kåre Walseng, ga fredag formiddag uttrykk for god tro på at Norske Skog kan unngå permitteringer ved å gjennomføre tiltak som de ansatte ved anleggene i Skogn og Hønefoss har foreslått.

– Det er helt klart at vi må ta en del tonn ut av produksjonen. Men vi har foreslått hvordan det kan gjøres uten å permittere folk og samtidig få gjennomført en kostnadsreduksjon, sa Walseng før konsernledermøtet i Norske Skog fredag ettermiddag.

Forslaget fra de ansatte bygger på den råskissen som selskapets ledelse tidligere har lagt fram.

Stort underskudd

– Vi mener at det er mulig å stanse maskiner i kortere tidsrom og få utført vedlikehold i disse periodene. Dessuten kan man stanse maskiner i sommerferien og ikke ta inn sommervikarer, sa Walseng til NTB fredag formiddag.

Overproduksjon av avispapir og lave priser på produktet har ført til store underskudd for Norske Skog, som også har en formidabel gjeld etter oppkjøpene som ble gjort ute i verden da Jan Reinås var konsernsjef. Underskuddet i fjor var på hele 3,5 milliarder kroner, og med små utsikter til bedring i markedet, er selskapet nødt til å foreta kostnadsreduserende tiltak.

De tiltakene som nå er vedtatt, vil gi en klar resultateffekt for Norske Skog i 2008. Ved en omlegging til et mer fleksibelt driftsmønster ved fabrikkene blir det mindre bruk av overtid og sommervikarer. På denne måten blir kostnadene redusert, og det blir ikke behov for permitteringer ved noen av fabrikkene.

©NTB

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.