PRODUKSJON

Kutter papirproduksjon

Camilla Aadland
8. juni 2005 - 14:36

– Vi får ikke tilfredsstillende betalt i dagens avispapirmarked på grunn av overkapasitet. Dette er den beste måten å redusere vår kapasitet på, og over tid forbedre inntjeningen, sier konsernsjef Jan Oksum.

Papirmaskin 2 (PM 2) ved Norske Skog Follum stanses fra 1. juli, og produksjonsstoppen er planlagt å vare ut året.

Finsk streik

Samtidig som Norske Skog tok sin beslutning, gikk finske papirarbeidere - helt uavhengig og av andre grunner - til streik, og arbeidsgiverne til lockout. Dermed sliter mange trykkerier i Finland og Sverige med å få tak i papir. Konflikten dreier seg om arbeidsvilkår og karensdager.

Norske Skog endrer ikke sine planer og vil benytte stansperioden på Follum til å gjennomføre et omfattende etter- og videreutdanningsprogram ved fabrikken. Dette skal gjøres i samarbeid med de ansatte. Målet er blant annet en betydelig økning i antall ansatte med fagbrev, samt å høyne kompetansen generelt.

– På denne måten vil stansperioden utnyttes til kompetanseutvikling som senere gir grunnlag for økt produktivitet og bedret konkurransekraft, sier Oksum.

Også i Europa

Norske Skog Follum har 520 ansatte. PM2 har en årskapasitet på 130.000 tonn standard avispapir, og produksjonsstoppen vil redusere årets produksjon med ca 70.000 tonn.

I tillegg til produksjonsstoppen ved Norske Skog Follum, planlegger selskapet å redusere produksjonen av avispapir i Europa med ytterligere 50.000 tonn for resten av året.

– Som en av verdens ledende produsenter av avis- og magasinpapir må vi tilpasse vår kapasitet til det salgsvolumet som gir akseptabel inntjening, sier Jan Oksum i en pressemelding.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.