NYETEKNOLOGIER

Kutter klor på Color Fantasy

Joachim Seehusen
27. mai 2009 - 22:39

Tysklandsferjen fyller opp rundt 750 m 3 vann annenhver dag. Kampen mot farlige bakterier og biofilm på rørsystemer og i tankene er både tids- og kostnadskrevende.

For ikke å snakke om at det også er ubehagelig med både lukt og smak av klor.

Bacsan

Nå er utstyret for å tilsette klor i drikkevannet demontert, i stedet er det montert et 200 liters fat med det engelske produktet Bacsan og doseringsutstyr fra Grundfos.

Går det som forutsatt, vil vannet nå både lukte mindre, smake bedre og i tillegg skal faren for at legionella og andre uhumskheter infiserer vannet bli enda mindre.

Bacsan har kationer, eller positivt ladde ioner, fra gull, sølv, kopper, aluminium og sink som viktigste virkestoffer, sammen med nitrat som anion, eller negativt ladde ioner.

Fra Sør-Afrika

Lars Anders Lorvik fra selskapet Labolo BacSan Scandinavia forteller at produktet ble funnet opp av en ansatt i Sør-Afrikas metallurgiske industri.

– Han kom hjem fra ferie, og fant bassenget sitt så gjengrodd med alger at det var umulig å bruke. Han prøvde seg frem med noen produkter fra egen industri og fant at ioniske oppløsninger av kobber og sølv tok livet av algene. Det finnes nå i handelen under navnet Poolsan. Senere er det videreutviklet til en serie produkter for vannbehandling der Bacsan nå er godkjent av myndighetene for bruk i drikkevann.

De mineralske kationene i vannet bryter ned DNA-strukturen og celleveggene og endrer enzymprosessen i algene og bakteriene i vannet.

Dermed dør de. De elektrisk ladde partiklene sørger også for at de flokker seg sammen og blir fanget i filtreringsanlegget.

Sparer tid og penger Color Fantasy er verdens nest største cruiseferge og trafikkerer strekningen Oslo-Kiel.
Sparer tid og penger Color Fantasy er verdens nest største cruiseferge og trafikkerer strekningen Oslo-Kiel.

Sparer tid og penger

Color Line har vist interesse for produktet i lang tid, men har valgt å sitte på gjerdet til alle tillatelser er på plass.

Siste godkjenning kom inn tidlig i mai måned. For Color Line betyr det at rederiet ikke lenger behøver å demontere dusjhodene i samtlige av skipets mer enn 1000 lugarer for å desinfisere dem hver tredje måned.

– Dette sparer vi både tid og penger på, desinfiseringen er helt manuelt arbeid og ganske tidkrevende. I tillegg behøver vi ikke ta prøver av vannet like ofte som før, sier maskinsjef Roar Tverberg på Color Fantasy.

Biofilm

Det tilsettes 0,46 milligram Bacsan per liter vann. Dermed skal et 200 liters fat vare i 66 døgn før det må skiftes.

– Nå ligger det mye biofilm både i rørene og tankene. Når det er borte, kan vi halvere doseringen, sier Lorvik.

Et fat med 200 liter koster 100 000 kroner. Doseringsutstyret skal være en forholdsvis rimelig affære å få montert.

Flere interessenter

Han forteller at selskapet også er i dialog med Hurtigruten, med de to sykehusene A-hus og St. Olavs Hospital og Farstad Shipping i Ålesund, som leverer ferskvann til plattformer i Nordsjøen.

– Choice har allerede tatt det i bruk i bassengene og vurdere nå også å bruke det i drikkevannet, sier Lorvik.

Tverberg sier at Colorline nå først skal samle erfaringer med de tre skipene som får Bacsan før de tar stilling til om det også skal monteres et anlegg for spa-avdelingen og svømmebassenget i båten.

Det er en noe mer kostnadskrevende installasjon enn for bruk i drikkevann.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.