KRAFT

Kutter energiregningen risikofritt

MILLIONER: Eneas Energy sparer næringslivet for millioner i energiutgifter. Fra venstre fabrikksjef i Nexans Tommy Pedersen, Jakob Austgulen og Erlend Sand i Eneas Energy.
MILLIONER: Eneas Energy sparer næringslivet for millioner i energiutgifter. Fra venstre fabrikksjef i Nexans Tommy Pedersen, Jakob Austgulen og Erlend Sand i Eneas Energy. Bilde: Mona Sprenger
Mona Sprenger
22. jan. 2007 - 07:00

Eneas Energy AS

  • Eneas Energy AS ble grunnlagt i 1995 av Thomas Hakavik. Den gang hadde bedriften tre ansatte.
  • Eneas består i dag av ca. 100 ansatte og har kontorer i Lier, Trondheim, Gøteborg og Hackås.
  • Omsetning i 2006 passerte 250 millioner kroner.
  • På kundelisten står blant andre Avantor, Borealis, Dyno Nobel, Aker Kværner, Hadeland Glassverk og Olav Thon.

Kilde: Eneas Energy

Nexans Norway

  • Nexans Norway AS leverer kraft- og telekabler i Norge, og er blant verdens ledende innen høyspente sjøkabler.
  • Selskapet har hovedkontor i Oslo, produksjonsanlegg i Rognan, Namsos, Langhus, Karmøy og Halden.
  • Selskapet er organisert i to divisjoner, Energi og Tele- og Installasjonskabel og har ca 1000 ansatte.
  • Nexanskonsernet driver virksomheter over hele verden, produserer i 29 land, sysselsetter totalt 20 000 medarbeidere og hadde en omsetning på 5,4 milliarder euro i 2005.
  • Nexans er notert på børsen i Paris.

Kilde: Nexans

- Vi tar all risiko. Vi bidrar med vår kompetanse og penger, og lar energibesparelsene finansiere våre investeringer, sier Erlend Sand, leder forretningsutvikling i Eneas Energy.

10–20 prosent

Energibesparelser i industrien og i næringsbygg har blitt lønnsom butikk for det norske selskapet, som startet beskjedent i 1995 med tre ansatte. I dag har Eneas Energy over 100 ansatte og har kontorer i Lier, Trondheim, Gøteborg, Stockholm og Hackås. Omsetningen i 2006 passerte 250 millioner kroner.

- Første bud er å finne ut hvor energien forbrukes. Måleelementet er derfor svært viktig, sier Sand. Han anslår at sparepotensialet i norske bedrifter ligger mellom 10 og 20 prosent.

Jakob Austgulen i Eneas Energy føyer til: - Det vi gjør er ikke Nasa-teknologi, men det krever en enorm kunnskap om praktisk drift av bygningsmasse.

- Uimotståelig

- Tilbudet til Eneas Energy er nesten uimotståelig. Det verste som kan skje er at vi ikke klarer å tjene penger med lavere energiregninger, sier fabrikksjef i Nexans Tommy Pedersen.

Kabelprodusenten har fem fabrikker i Norge, og Eneas Energy har laget en tiltakspakke for fabrikken på Langhus som produserer installasjonskabler og varmekabler.

- Vi starter med det som er lett synlig og gjennomførbart. Det dukker alltid opp nye ting etter hvert, som vi kommer tilbake til. Det viktigste er å få på plass styring og logging, forteller Sand.

Sparer en halv million kroner

Nå skal tiltakene gjennomføres, og hvis beregningene stemmer, vil Nexans kunne spare en halv million i energiutgifter.

- Det er betydelige verdier for en relativt liten fabrikk, den nest minste av de fem i Norge. Her er et hyggelig potensial også for de andre fabrikkene, sier Pedersen, som roser konseptet til Eneas Energy.

- De har kompetansen og et nettverk som vi drar veksel på. Vi må bruke noe tid og ressurser, men slipper å følge prosessen i detalj.

Femårs kontrakter

Eneas Energys kontrakter spenner seg normalt over fem år. I første fase regner selskapet med å investere over en million kroner i sparetiltak på Langhus. Prosjektet har fått støtte fra Enova. Likevel må investeringene betale seg inn i løpet av fem år, og Eneas Energy vil følge nøye med.

- Vi lever av energibesparelsene og må følge utviklingen hos våre kunder. Vi ser på energidataene minst en gang i måneden. Oppstår det avvik, må vi rykke ut for å se om det er teknisk feil.

Stort marked

- Har dere gjort innvesteringer som ikke har lønt seg?

- Ja, vi har hatt to mindre prosjekter som ikke har betalt seg inn. De feilene har vi lært av, sier Sand, som også har opplevd at en kunde la ned. Da ble det heller ingen gevinst.

- Nå har vi lært oss å stille flere kontrollspørsmål. Markedet er stort i hele Skandinavia. Sparepotensialet er stort, spesielt hos de store selskapene.Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.