BYGG

Kutter energi til bygg med 15%

Knut StrømKnut StrømKnut Strøm
28. mars 2007 - 07:37

ASKER: Tiltakene spenner over et bredt spekter, fra enkle tiltak som sparepærer, tettingslister og sparedusjer til varmepumper som bruker jordvarme som energikilde.

– Jeg tror at grunnen til vår suksess er at vi har hatt en trinnvis fremdrift som har gitt oss god tid til å legge fram resultater for politikerne, sier Dag Berg, forvaltningssjef i Asker kommune.

Enøk-analyse

Energiprogrammet for 85 bygg med et areal på 258.000 kvadratmeter ble startet opp i desember 2003.

– Det ble i første omgang utført enøk-analyser av 24 skolebygg, sier Berg.

Dette ble gjort for å få underlag til en søknad om støtte til Enova, samt underlag til utarbeidelse av hele energiprogrammet.

Lokalt

Det ble nedsatt en prosjektgruppe som også knyttet til seg konsulentfirmaet AF Energi & Miljøteknikk AS med tilhørighet i Asker, for bistand med ekspertise på feltet enøk og VVS.

– Målet med prosjektet er å redusere det totale forbruket på 57,1 GWh i året med 15 prosent, sier Berg.

Prosjektet har en kostnad på 27,3 mill. kroner. De har også fått en støtte på 3 mill. kroner fra Enova. Ved prosjektslutt i 2008 er det beregnet at kommunen skal få en energisparing på ca. 8,5 mill. kroner i året.

Miljøkommune

– Når vi tenker på at mange av de tiltakene vi har gjort har en levetid på kanskje 15 år, er det ingen risikosport vi har solgt til politikerne, fastslår Berg.

– Det geniale er at enøk-tiltak er selvfinansierende, sier Atle Solum, direktør for forretningsutvikling i AF Energi & Miljøteknikk.

– I tillegg stiller vi garanti for energibesparelse og kostnader for deler av prosjektet, sier han.

Resultatene og motivasjonen til kommunens ledelse og driftsansvarlige tror han i sum vil få Asker til å fremstille seg som en miljøkommune.

Logges

I byggene er det kontinuerlig energiregistrering.

– Det er viktig for motiveringen. Optimal drift oppnås ved opplæring, motivasjon og oppfølging av de med driftsansvar, sier Berg.

– Nesten halvparten av sparingen kommer fra driftsoptilmaliseringen av eksisterende anlegg, skyter Solum inn.

Informasjon og opplæring av kommunens driftsansvarlige, samt bevisstgjøring i eiendomsforvaltningens ledelse, er to viktig stikkord for å få suksess.

– God slakk i fremdriften slik at alle ledd skal gis god til å håndtere oppgavene, er svært viktig, poengterer Berg.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.