MENINGER

Kutte seg til fantMålt i antall sider er den viktigste saken i Norge våren 2003 om ansatte skal betale skatt eller ikke dersom arbeidsgiveren betaler barnehageplassen. Det sier litt om hvordan Stortinget presser regjeringen til å bruke mye tid og ressurser på saker som ikke øker verdiskapingen.

Men selv en mindretallsregjering har lov til å kikke ut og se på landet utenfor Stortinget. Arbeidsledigheten er på full fart oppover og har passert 100.000. Mange flinke folk med høy utdanning har ikke jobb. Det er sløsing med ressurser.

For virkelig å vise hvor lite industri og næringsliv teller, kutter Nærings- og handelsdepartementet midlene til næringsrettet FoU med åtte prosent. Dermed svekker den grunnlaget for å skape morgendagens arbeidsplasser. Tilskuddet til Norges forskningsråd reduseres med 53,5 millioner, EUs rammeprogram for FoU med 40 millioner og annet internasjonalt arbeid med en million, til sammen 94,5 millioner. Et tydelig og svært negativt signal fra regjeringen.

Det er en mager trøst at regjeringen skyter 800 millioner kroner inn i Fondet for forskning og nyskaping. Disse midlene får ingen effekt i år, neste år blir ekstraavkastningen bare 21 millioner og i 2005 42 millioner kroner.

Det er vanskelig å forstå hva regjeringen tenker på. På NHOs årskonferanse sto statsminister, finansminister, nærings- og handelsminister frem og ville ha mer innovasjon og nyskaping. Fire måneder senere er det allerede glemt. Verken forskning, nyskaping eller innovasjon er nevnt med et ord i revidert nasjonalbudsjett.

Riktignok er ikke revidert nasjonalbudsjett noe statsbudsjett, men innholdet gir viktige signaler om hvordan regjeringen - og i neste omgang Stortinget - tenker. Det lover ikke gått for forskning og nyskaping de nærmeste årene. Hvem skal skape verdiene og de nye arbeidsplassene?

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.