ARKIVNYHETER

Kutt servere og kostnader

Teknisk direktør Joseph Reger i Fujitsu Siemens Computers peker på at antallet servere vokser, og det gjør lisenskostnader også.

Samtidig øker utgiftene til sikkerhetskopiering, katastrofehåndtering, i tillegg til at alt skal administreres og det krever flere folk.

- En fortsatt vekst vil knekke de fleste IT-budsjetter, hevder han.

- Interessen for konsolideringer betyr ikke at folk har sluttet å interessere seg for ytelse, men nå er det reduksjon av IT-kostnadene som selger, hevder Reger. Konsolidering går ut på å forenkle og optimere bedriftenes IT-infrastruktur for å få ned kostnadene. IT-folk bør utnytte tiden riktig for å redusere kompleksiteten i systemene. Da vil bedriftene stå bedre rustet for fremtidens krav til nye IT-løsninger. Det første brukerne må vurdere når de skal kjøre i gang en ny applikasjon er om det er kapasitet nok på serverne til å kjøre den.

Tre trinn til himmels

Det enkle bildet av IT-konsolidering er å la færre kraftige datamaskiner gjøre jobben til mange svakere, men bildet er mer sammensatt enn som så. Analyseselskapet Gartner Group deler konsolideringsprosjekter i tre typer; logiske, fysiske og plattformbaserte. Den første typen innebærer ingen flytting av servere og datalagre. Målet her er å innføre mest mulig orden i systemene bedriften allerede har. Det kan være alt fra å standardisere på versjoner av operativsystemer, databasesystemer, gruppevare og annen programvare, til å introdusere felles prosesser og verktøy for systemadministrasjon.

- Gjennom en slik logisk konsolidering, som også er en forutsetning for å komme videre med konsolideringsarbeidet, finner mange ut at de ikke utnytter de serverne de har godt nok, spesielt de som kjører Windows. Alt for mange kjøper bare mer datakraft uten å gjøre en slik vurdering, sier Reger.

Det neste tiltaket er fysisk konsolidering, som innebærer å sentralisere IT-ressursene. Ved å konsentrere servere og datalagre på færres mulig datarom og geografiske steder forenkles sikkerhetslagring og andre rutiner som krever fysisk tilstedværelse. Utfordringen er tilgangen til ressursene og å gjøre eldre applikasjoner tilgjengelig via nettet.

Sparer mest

Det som gir den største innsparingen er å flytte flest mulig applikasjoner til færrest mulige plattformer. - I dag kan du samle hundrevis av små blade-servere som kjørerer Windows eller Linux i ett kabinett og gjøre jobben til en uoversiktlig skog av små og store bokser som er spredt omkring, sier Reger. En kjempestor unixserver kan overta jobben som krevde en masse mindre servere tidligere. Besparelsene til drift og administrasjon kan bli svært store i mange tilfeller.

Disse påstandene understrekes av Gartner Group, som viser at det er de minste og de største serverne som øker, mens salget av mellomsjiktet lider kraftig. - Selv om de fleste bedrifter kan spare mye på IT-konsolidering, er det overraskende mange som ennå har mange flere plattformer enn de bør ha, sier Reger.

Dagens IT-verden er sterkt preget av mange år der hvor klient-server teknologi har vært det saliggjørende. Resultatet har blitt et maskinvarelandskap preget av mengder av servere, med mange operativsystemer som er fordelt på flere geografiske steder. En kompleks struktur som er vanskelig å administrere, og som derfor resulterer høye kostnader. Samtidig fortsetter økningen i antallet programmer og forretningsløsninger som skal kjøres. Mange løser problemene ved å kjøpe stadig flere servere. I tillegg skjerpes kravene til sikkerhet, tilgjengelighet og mobilitet og alt sammen presser IT-budsjettene ytterligere været.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.