ENERGI

Kursk opp av vannet

23. okt. 2001 - 21:45

Tårnet etterlot liten tvil om at "Kursk" og mannskapet på 118 mennesker møtte en voldsom skjebne. Vinduene i tårnet er knust, og fra russisk hold er det uttalt at man neppe finner mer enn 30 - 40 omkomne i hel tilstand.

Offisielle russiske kilder regner med at resten at mannskapet ble tilintetgjort av de kraftige eksplosjonene som ødela ubåtens baugparti. Det er tidligere hentet ut 12 omkomne fra vraket av Kursk.

Etter ett minutts stillhet entret etterforskerne Kursk. Etter at atom-ekspertene har klarert fartøyet for eventuell strålefare, slipper teamet på 40 etterforskere inn i ubåten, og teamets leder har forberedt mennene på at forholdene som venter dem inne i ubåten er hard kost.

Teamet må bære oksygenmasker, ettersom man regner med at det har utviklet seg giftige gasser inne i skroget i løpet av de snart 15 månedene den har ligget på havbunnen.

Bortsett fra fjerningen av eksplosiver, består den største tekniske utfordringen i å tømme de to avstengte reaktorene for det flytende radioaktive brennstoffet. Ifølge CNN er dette en operasjon som aldri før har vært utført på en "død" ubåt i dokk.

Ifølge det russiske nettstedet Strana.ru, haster det med å tømme siloene rakettene står i for vann, slik at de bokstavelig talt ikke fryser inne, nå som vinteren er i ferd med å feste grepet om Murmansk. Ifølge Strana.ru vil man etter at ubåten er tømt, kunne avgjøre om rakettene lar seg plukke enkelt ut, eller om hele rakett-seksjonen må sages av, og flyttes i sin helhet.

Hver av de 22 rakettene er 10,5 meter lang, veier 7,5 tonn, og med et stridshode bestående av ett tonn sprengstoff. Ofisielle kilder har utelukket muligheten for at rakettene går i lufta av seg selv.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.