ENERGI

Kursk fremme ved dokken

Slepet stikker i dag 21 meter dypt, og det er for mye for flytedokken som nå ligger klar på sjøbunnen utenfor Murmansk for å ta imot Kursk. To 100 meter lange pontonger vil derfor bli senket ned og stukket inn under Giant, og deretter løftes hele kombinasjonen 8- 10 meter før Giant seiler inn over dokken og setter Kursk fra seg.

Starter løfting i morgen

Pressetalsmann for Smit/Mammoet, Lars Walder sier til tekblad.no at det allerede fra i ettermiddag er mulig å starte monteringen av pontongene under Giant, men at arbeidet sannsynligvis ikke vil starte før i morgen tidlig.

– Deretter vil det ta fire til fem dager før vi seiler inn i dokken for å sette ned Kursk, sier Walder. Han regner med at Giant4 forlater dokken om en uke.

– Da er Smit/Mammoets jobb over, og resten vil være opp til russerne, sier Walder til tekblad.no. Han vil derfor ikke spekulere i hvor lang tid det tar før flytedokken pumpes tørr og Kursk kommer til syne.

Undersøkes og demonteres

Ifølge det russiske nettstedet Strana.ru vil etterforskerne fra ulykkeskommisjonen være de første som går inn i Kursk når hevingsoperasjonen er avsluttet. Etter at de har avsluttet sitt arbeide, vil ubåten bli demontert. Det er anslått at russerne vil bruke rundt 10 millioner dollar på å demontere den havarerte ubåten.

Norske DNSD Subways oppdrag er nå avsluttet, og dykkerskipet Majo forlater Murmansk i morgen, ifølge pressetalsmann Einar Skorgen.

Les mer om: