PRODUKSJON

Kurser innkjøp fra lavkostland

NYTT: Gruppeleder Christopher Sanne med kompendiet til det nye kurset
NYTT: Gruppeleder Christopher Sanne med kompendiet til det nye kurset Bilde: Teknologisk Institutt
Leif Haaland
9. mai 2005 - 08:00

For dårlig kvalitet på underleveransen skyldes ofte for dårlig spesifikasjon.

- Årsaken kan være uklarheter i forhold til hvilken kvalitet som forventes. God spesifikasjon er alfa og omega for å sikre at du får den kvaliteten du ønsker og trenger, sier markedsrådgiver Inger Lise Willerud i Teknologisk Institutt (TI).

På bakgrunn av den utviklingen TI har sett gjennom sine rådgivningsoppdrag, tilbyr de nå et nytt kurs. Det kan bidra til å redusere problemet med leveranser som ikke tilfredsstiller de kravene norske produksjonsbedrifter forventer. Kurset har fått navnet " Materialkurs for ikke-metallurger: Innkjøpsprosessen".

Utvetydig

– Vår erfaring er at de som sitter med innkjøpsansvar i norske bedrifter, bør heve sin kompetanse på hvordan man skriver og leser spesifikasjoner på metalliske materialer og komponenter. De fleste av disse er jo ikke spesialister innen metallurgi – det skal heller ikke være nødvendig, sier spesialrådgiver innen metalliske materialer Jens Fredrik Blegstad ved TI.

Han mener man må være i stand til å spesifisere hva man trenger på en entydig og klar måte, samt kunne vurdere de tilbud man får opp mot de angitte spesifikasjonene.

- Det er lett å ha pris som det mest sentrale valgkriteriet. Men resultatet kan da ofte bli at man ender opp med et dårlig produkt fordi man ikke ser kvalitetsforskjellene som ligger i tilbudene, sier Blegstad.

Bred målgruppe

Kurset er beregnet på innkjøpere, prosjektledere, controllere, inspektører og personell som jobber med konstruksjon/design. Alle disse gruppene er i større eller mindre grad involvert i spesifiseringen av et produkt og de enkelte delene av dette.

– Kurset er ett av flere nye kurs vi har utviklet, etter behov vi har avdekket gjennom våre rådgivningsoppdrag. Vi får ofte inn skadesaker der problemer har oppstått med et produkt nettopp på grunn av dårlige spesifikasjoner. Vi forsøker å ta signalene fra markedet på alvor, og det er utvilsomt et behov for økt kompetanse på dette området, sier avdelingsleder Anita Hansen ved TIs Materialavdeling.

Hovedansvaret for utviklingen av det nye kurset har vært seniorrådgiver Roald Bergersen, som har lang og bred erfaring innen blant annet nettopp spesifiseringsarbeid i større prosjekter. Med seg på laget har han også hatt Blegstad og den nye gruppelederen for metalliske materialer, Christopher Sanne.

Sanne kommer fra en stilling som kontroll- og utviklingssjef i en produksjonsbedrift, og kjenner godt til problemstillingen det her er snakk om. - En god spesifikasjon er ditt eget ansvar – ikke leverandørens, sier Sanne.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.