DATATELE

Kuppet markedet for trådløse hjem

TRÅDLØST TIL ALLE: Markedet for trådløst nettverk vokser kraftig på grunn av nye standarder, flere muligheter og lavere priser, sier sjef  for D-Link i Norge Andreas Sandvik.
TRÅDLØST TIL ALLE: Markedet for trådløst nettverk vokser kraftig på grunn av nye standarder, flere muligheter og lavere priser, sier sjef for D-Link i Norge Andreas Sandvik. Bilde: Fotograf:ORV
18. mai 2007 - 13:04

– Nordmenn ligger langt fremme med å ta i bruk ny teknologi. 350 000 bruker allerede IP-telefoni. Nå ser vi også at markedet for neste generasjon WLAN; den såkalte 802.11n-standarden øker raskt. Den frister nok mange nordmenn fordi den kan streame av høydefinisjons video. Den har også trafikkprioritering, slik at tale ikke påvirkes av annen belastning, og andre moderne egenskaper. Det fine er at den svært høye bitraten også holder god rekkevidde. Tidligere standarder kunne gi problemer i et vanlig hus, men med 802.11n vil de færreste få problemer, sier daglig leder i D-Link Norge Andreas Sandvik.

Mens dagens 802.11g-standard aksesspunkter kan kjøpes for helt ned mot 300 kroner, vil de enkleste 802.11n-boksene koste fra 800 til 900 kroner. Selv om dette ikke er dyrt, tror Sandvik prisene vil falle etter hvert som brikkeprodusentene får fart på produksjonenAlt over IP

Sandvik tror vi vil koble stadig mer av forbrukerelektronikken til hjemmenettverket. I dag er de svært vanlig å ha en ekstern disk som kobles til PC-en via USB. Men nå kommer diskene med nettverkstilkobling, og det gjør at alle som henger på nettet kan få tak i innholdet slik som dokumenter, bilder, filmer og musikk.

– Markedet for slik nettverkslaging er helt i starten. Diskene koster mer enn de enkleste USB-modellene, og oppsettet krever litt av brukerne, men dette kommer til å endre seg raskt det neste året. Den rimeligste modellen ligger på rundt tusenlappen, og det er billig nok til å få fart på markedet. Streaming av mediefiler er en viktig driver i denne utviklingen, hvor det blir mulig å hente videofiler fra disklageret og vise dem på TV-en i stedet for å måtte se dem på PC-en, sier Sandvik.Overvåk selv

Ifølge D-Link blir videokameraer i nettverket også mer utbredt. Det gjør at folk kan overvåke huset sitt over internett. Dette er en av komponentene i en større trend mot smarte hus.

– Denne utviklingen vil vokse seg mye større i årene fremover, først og fremst på grunn av alle de nye mulighetene som lar seg realisere med alt det nye og billige nettverksutstyret , sier Sandvik.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.