NYETEKNOLOGIER

Kunstig mage tester mat

DEN ETER: Denne etemaskinen simulerer det meste, fra munn til tynntarm. Analysene forteller i detalj hva som skjer med diverse typer mat der den vandrer gjennom menneskets fordøyelsessystem.
DEN ETER: Denne etemaskinen simulerer det meste, fra munn til tynntarm. Analysene forteller i detalj hva som skjer med diverse typer mat der den vandrer gjennom menneskets fordøyelsessystem. Bilde: LPS
Stein Bekkevold
15. nov. 2006 - 07:29

Bare da kan man visst på vitenskaplig måte avgjøre hva som er virkestoffer og hva som er tull, i maten.

Forskere ved United Kingdom’s Institute of Food Research har etter tolv års intens innsats klarte å utvikle en maskinmage. Det magen gjør, er å detaljanalysere hva som skjer når mat brytes ned og evenetuelt fordøyes.

Overrasker eksperter

Fysiologiske, mekaniske og kjemiske prosesser kartlegges så nitid at ernæringseksperter aldri har sett maken. Maskinen simulerer også de bevegelsene i tarmen (de peristaltiske) som elter maten på dens vei gjennom systemet.

- Det vi har laget er et ”state-of-the-art” system som simulerer in-vitro menneskelig aktivitet fra magemunn (åpningen øverst på magesekken) til tarmsystemets slutt, forklarer doktor Martin Wickham, prosjektsjefen.

Ikke noe dritt

Han sier videre at maskinen er konstruert som en modulær enhet slik at den kan utvides for spesielle studier.

Men maskinen simulerer ikke funksjonene i endetarmen, det får være måte på. Prosessen stanser i duodenum, tynntarmens første avsnitt.Les mer om: