PRODUKSJON

Kunstig leire blir butikk

Krydderet i oppskriften, og detaljene om hvordan hele prosessen gjennomføres holder Dr. ing. Bernt Thorstensen for seg selv.

Prosessen er også beskyttet av patenter.

Bedriften som sprang ut av Sintef-miljøet i 1995 er nå godt og vel halvveis i et treårig eurekaprosjekt sammen med tyske SG Waters. Målet er å produsere filtre som kan benyttes blant annet til å lage såkalt 18-megaohmsvann.

De keramiske platene er laget av ugelstadkuler med porene på 100 -200 mikron (milliondels meter),. Hemmeligheten med filtrene er å pode de rette kjemiske gruppene på den indre overflaten i porene til det keramiske elementet.

Lærekurve

Eurekaprosjektet sprang ut av to forskningsprosjekter i EUs fjerde og femte rammeprogrammer. Etter disse satt Keranor igjen med ny teknologi og kunnskap, i tillegg til et inntrykket at "ingen" i EU-systemet var interessert i å utvikle den nye teknologien til kommersielle produkter.

- Jeg tenkte da at i stedet for å prøve å lage et helt nytt produkt, måtte det være bedre å ta utgangspunkt i eksisterende produkter og etablerte markeder, sier Thorstensen.

Valget falt på kontinuerlig elektrodeionisasjon, forkortet til CEDI på fagspråket. CEDI er i utstrakt bruk for å rense vann, blant annet i dataindustrien og i farmasøytisk industri. - Metoden er godt etablert, men noe søl å håndtere, ifølge Thorstensen. Andre svakheter er måten ionebytteren monteres på og at dagens standardmetode fungerer kun for temperaturer opp til 40 0 C.

En kontakt ved Universitetet i Stuttgart satt Thorstensen i forbindelse med SG Waters i Hamburg og dermed var et nytt eurekaprosjekt født. SG Waters satt med et helt nytt rensekonsept utviklet av Forschungszentrum Jülich hvor de keramiske filtrene til Keranor vil passe godt inn.

Industri

Nå gjenstår halvannet års forbedringer og forfining før det nye produktet kommer på markedet. Under den første testen lot kationene seg fjerne som forutsatt, mens det fortsatt gjenstår noe arbeid for å få like god effekt for anionene. Deretter skal Keranor kjøre stabilitetstesting for å se hvor høye temperaturen filtrene tåler, tilrettelegge hele systemet og skalere opp.

Thorstensen regner med at den lille bedriften som i dag har fire ansatte, inkludert ham selv, om en ti års tid har nærmere 30 ansatte og omsetter for opp mot 50 millioner kroner.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.