SAMFUNN

Kunst for trafikanter

8. nov. 2001 - 16:41

Multigeniet Leonardo da Vinci var blant de første som forsket på trykkbuen: To halvsirkler som lener seg skulder mot skulder. Nå er konseptet hans realisert gjennom Leonardobrua i Ås kommune – tre mil utenfor Oslo.

Statens vegvesen i Akershus har vært byggherre for den rundt 13 millioner kroner dyre gangbrua i limtrebuer fra Moelven. Arkitektarbeidet er utført av Knut Selberg.

Kopi i skogen

Tommy, Jørgen og Daniel i 5B på Solberg skole har lært mye om ingeniøren og kunstneren Leonardo da Vinci etter hvert som Leonardbrua har tatt form. På skolen har elevene studert både brukonstruksjoner og malerteknikker. Tommy og Daniel har til og med lagd sin egen brumodell inne i skogen ovenfor skolen som de har vist Vebjørn Sand.

– Han synes brua vår var veldig flott, og han var imponert over hva vi hadde lagd på egen hånd, forteller Daniel.

Dronningen klippet

På åpningsdagen hadde de fri fra skolen, både for å få se den ferdige konstruksjonen og for å kikke på dronning Sonja. For første gang var det hennes tur til å åpne en bru. – Jeg har bestandig lurt på hvorfor det bare er menn som får lov til å klippe snorer på veier og bruer, sa dronning Sonja i sin tale.

Hun likte godt at det er de mykeste trafikantene som får bruke denne spesielle brua. Dronningen roste alle som har vært med på prosjektet, før hun fortsatte med å åpne det fem år lange prosjektet som nå er realisert i Nygårdskrysset på E-18 i Ås kommune.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.