BYGG

Kunnskapen om varmepumper skal opp

Norske ingeniører mangler kunnskap om varmepumper. Nå tar Norsk Varmepumpeforening grep.

KOMPLISERT: Større varmepumpeanlegg, som dette i Drammen, inkluderer en rekke forskjellige fag. Da hender det at løsningene ikke blir optimale. Nå tar Norsk Varmepumpeforening grep og starter utdanning av rådgivere.
KOMPLISERT: Større varmepumpeanlegg, som dette i Drammen, inkluderer en rekke forskjellige fag. Da hender det at løsningene ikke blir optimale. Nå tar Norsk Varmepumpeforening grep og starter utdanning av rådgivere. Bilde: Joachim Seehusen
Joachim Seehusen
17. feb. 2010 - 12:02

– Tidligere var det nok for de store rådgiverne å ha et par ansatte som kunne varmepumper. Slik er det ikke lenger, markedet vokser, sier Bård Baardsen, daglig leder i Norsk Varmepumpeforening. Han forteller at samtlige av de store rådgiverbedriftene var representert på kurset, Sweco med fem deltakere. Baardsen har nå avsluttet det første av totalt fem kurs om prosjektering av varmepumper. 47 ingeniører overvar kurset på to dager, som hadde systematikken bak å prosjektere et anlegg, å se alle elementene i en sammenheng som en rød tråd.

– En rådgiver innen varme må kunne dette med fornybar energi i dag, sier Baardsen.

Kompetansen har til nå ikke vært god nok hos norske ingeniører. Altfor mange varmepumpesystemer er prosjektert feil. Det har bransjen selv erkjent.

Flere forespørsler

– Vi får flere forespørsler om varmepumper nå, sier prosjektingeniør Jostein Barkholm fra Ingenia. Han har deltatt på kurset for lettere å kunne prosjektere varmepumpeløsninger.

ØKT FORESPØRSEL: Prosjektingeniør Jostein Barkholm fra Ingenia, til venstre, forteller om stadig flere forespørsler om varmepumper. Derfor holder Bård Baardsen kurs i prosjektering av større industrielle varmepumpeanlegg.
– Vi får flere forespørsler om varmepumper nå, sier prosjektingeniør Jostein Barkholm fra Ingenia. Han har deltatt på kurset for lettere å kunne prosjektere varmepumpeløsninger. ØKT FORESPØRSEL: Prosjektingeniør Jostein Barkholm fra Ingenia, til venstre, forteller om stadig flere forespørsler om varmepumper. Derfor holder Bård Baardsen kurs i prosjektering av større industrielle varmepumpeanlegg. Joachim Seehusen

– Det ga en fin helhetlig oversikt, men det er nok behov for ytterligere spesialkurs, sier Barkholm.

Baardsen lover å oppfylle det ønsket. Han er godt i gang med å forberede fordypningskurs innen grunnvarme, dimensjonering av brønner, styring og balanseforholdet mellom kjøling og varme i et større anlegg.

Hjelpe hverandre

– Vi bør hjelpe hverandre i rådgiverbransjen, sier Jørn Stene, overingeniør hos Cowi med en doktorgrad innen varmepumper. – Problemet er at det fort kan bli for mange telefoner om et og samme prosjekt. Kanskje vi burde ha en ordning der vi kan selge småoppdrag til hverandre, noen få arbeidstimer, hvis noen trenger hjelp til et eller annet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.