IT

Kunderush for å sikre flatskjermen mot brann

Leif Hamnes
15. jan. 2008 - 12:31

Medieoppslag om eksploderende flatskjermer og nedbrente hus har hatt sin effekt på norske forbrukere.

En 87 år gammel kvinne fra Otta greide så vidt å redde seg ut av sin egen bolig lørdag kveld, etter at flatskjerm-TV-en hennes tok fyr og skapte en eksplosjonsartet brann. Ifølge Gudbrandsdølen Dagningen forklarte kvinnen etterpå til politiet at hun hørte knitring fra den knapt to år gamle TV-en før den tok fyr.

– Jeg så innslaget på TV-nyhetene i går, og fant ut at det ikke var verdt risikoen å vente, sier flatskjermeier Berit Troup (43) til TU.no. Hun er en av svært mange som i dag benytter et smutthull i arbeidsdagen til å minske risikoen for flatskjermrelatert brann.

Les også:

Pålegg fra PT

I juli påla Post- og teletilsynet (PT) alle norske elforhandlere å tilby brannsikringsutstyret sammen med nye flatskjermer, til både TV- og PC-bruk. 13. desember ble pålegget skjerpet til at forhandlerne forplikter seg til aktivt å informere kundene om sikkerhetsrisikoen.

Det kan nemlig begynne å brenne i ledninger eller utstyr hvis flatskjermen eller TV-kortet er tilkoblet et kabel-TV-nett, og det oppstår jordfeil i strømnettet. Brannfaren skyldes en strømførende (galvanisk) forbindelse mellom TV-utstyret og strømnettet vi har i Norge.

Utsolgte leverandører

Flere elforhandlere TU.no har snakket med, forteller om så stor etterspørsel etter "botemiddelet", såkalte galvaniske skiller, at leverandørene i lange perioder har vært tomme.

I Expert-butikken på Majorstua har de imidlertid endelig fått dem på lager. Og skal vi dømme etter frekvensen i de få minuttene TU.no var på besøk, selges de i en rate på om lag én hvert annet minutt.

– Så voldsomt er det kanskje ikke til vanlig, men det er i dag vi forventer det store rushet, sier assisterende butikksjef Erik Midtgard.

To jordplan

Brannfaren er først og fremst til stede for dem som er tilkoblet kabelnettet og samtidig har TV-apparatet eller PC-skjermen tilkoblet en jordet stikkontakt i veggen. Brannfaren oppstår i det to jordplan virker mot hverandre.

Berit Troup er ikke sikker på om dette er tilfelle hjemme hos seg selv, men tar ingen sjanser.

– Jeg ofrer gjerne en snau hundrelapp for å ha den ekstra tryggheten, sier hun.

Fikser lyden

Slett ikke alle flatskjermeiere har jordet stikkontakt i TV-kroken. Men selv om det dermed sannsynligvis selges flere galvaniske skiller enn det strengt tatt må av strengt branntekniske hensyn, er det flere positive ting å hente, forteller Erik Midtgard.

– Jeg har ikke noen fullgod forklaring på fenomenet, men mange som har hatt problemer med lavfrekvent during fra TV-tilkoblede stereoanlegg, blir kvitt problemet idet de monterer et galvanisk skille, sier Midtgard med et smil.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.