IT

Kunderush for å sikre flatskjermen mot brann

Flatskjermeier Berit Troup (43) tar ingen sjanser.
Flatskjermeier Berit Troup (43) tar ingen sjanser.

Medieoppslag om eksploderende flatskjermer og nedbrente hus har hatt sin effekt på norske forbrukere.

En 87 år gammel kvinne fra Otta greide så vidt å redde seg ut av sin egen bolig lørdag kveld, etter at flatskjerm-TV-en hennes tok fyr og skapte en eksplosjonsartet brann. Ifølge Gudbrandsdølen Dagningen forklarte kvinnen etterpå til politiet at hun hørte knitring fra den knapt to år gamle TV-en før den tok fyr.

– Jeg så innslaget på TV-nyhetene i går, og fant ut at det ikke var verdt risikoen å vente, sier flatskjermeier Berit Troup (43) til TU.no. Hun er en av svært mange som i dag benytter et smutthull i arbeidsdagen til å minske risikoen for flatskjermrelatert brann.

Les også:

Pålegg fra PT

I juli påla Post- og teletilsynet (PT) alle norske elforhandlere å tilby brannsikringsutstyret sammen med nye flatskjermer, til både TV- og PC-bruk. 13. desember ble pålegget skjerpet til at forhandlerne forplikter seg til aktivt å informere kundene om sikkerhetsrisikoen.

Det kan nemlig begynne å brenne i ledninger eller utstyr hvis flatskjermen eller TV-kortet er tilkoblet et kabel-TV-nett, og det oppstår jordfeil i strømnettet. Brannfaren skyldes en strømførende (galvanisk) forbindelse mellom TV-utstyret og strømnettet vi har i Norge.

Utsolgte leverandører

Flere elforhandlere TU.no har snakket med, forteller om så stor etterspørsel etter "botemiddelet", såkalte galvaniske skiller, at leverandørene i lange perioder har vært tomme.

I Expert-butikken på Majorstua har de imidlertid endelig fått dem på lager. Og skal vi dømme etter frekvensen i de få minuttene TU.no var på besøk, selges de i en rate på om lag én hvert annet minutt.

– Så voldsomt er det kanskje ikke til vanlig, men det er i dag vi forventer det store rushet, sier assisterende butikksjef Erik Midtgard.

To jordplan

Brannfaren er først og fremst til stede for dem som er tilkoblet kabelnettet og samtidig har TV-apparatet eller PC-skjermen tilkoblet en jordet stikkontakt i veggen. Brannfaren oppstår i det to jordplan virker mot hverandre.

Berit Troup er ikke sikker på om dette er tilfelle hjemme hos seg selv, men tar ingen sjanser.

– Jeg ofrer gjerne en snau hundrelapp for å ha den ekstra tryggheten, sier hun.

Fikser lyden

Slett ikke alle flatskjermeiere har jordet stikkontakt i TV-kroken. Men selv om det dermed sannsynligvis selges flere galvaniske skiller enn det strengt tatt må av strengt branntekniske hensyn, er det flere positive ting å hente, forteller Erik Midtgard.

– Jeg har ikke noen fullgod forklaring på fenomenet, men mange som har hatt problemer med lavfrekvent during fra TV-tilkoblede stereoanlegg, blir kvitt problemet idet de monterer et galvanisk skille, sier Midtgard med et smil.

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.