INDUSTRI

– Kundene krever stadig mer

Et forskningsprosjekt i Hydro skal forbedre lønnsomheten til eksturderte aluminiumsprofiler fra pressbolt til ekstrudering av profil.
Et forskningsprosjekt i Hydro skal forbedre lønnsomheten til eksturderte aluminiumsprofiler fra pressbolt til ekstrudering av profil.Bilde: Michael Heffernan
Trond Gram
25. feb. 2009 - 13:30

Fakta om prosjektet

  • Utfordringen er å forstå samspillet mellom kjemisk sammensetning og den termomekaniske prosessen i en rekke delprosesser langs verdikjeden.
  • Det neste spørsmålet blir å forstå hvor tiltakene skal settes inn for å redusere variasjonen i sluttproduktet.
  • Hydro Aluminium ser med dette en unik mulighet til å drive en kostnadsoptimal prosess- og produktutvikling.
  • Forskningsrådet står for 35 prosent av kostnadsrammen på 50 millioner kroner. Prosjektet er halvveis og avsluttes sommeren 2011.
  • Prosjektet finansierer to doktorgrader og en post. doc-stilling ved NTNU/Sintef.


Økende konkurranse fra lavkostland tvinger Hydro til å tenke nytt.

Et forskningsprosjekt med 50 millioner kroner i potten skal utvikle ny prosessteknologi for ekstrudert aluminium.

– Målet er å bidra med en økt konkurransekraft i markedet ved å forbedre produktkapabilitet for ekstruderte aluminiumsprofiler, sier Svein Skjervold, som er prosjektleder for det femårige forskningsprosjektet.

Redusere variasjoner

For Hydro Aluminium vil det si å produsere ekstruderte profiler med snevrere formtoleranser og stabile mekaniske egenskaper.

Blant annet skal prosjektet redusere variasjonen i geometrisk og mekanisk toleranse.

Prosjektet tar for seg hele verdikjeden, fra støping av pressbolt til ekstrudering av profil. En variasjon i sluttproduktets kvalitet er nemlig en funksjon av variasjoner i prosessen.

Ifølge Skjervold er den største utfordringen i ekstrusjonsmarkedet i dag kundenes økte krav til overflatekvalitet, formtoleranser, geometriske og stabile mekaniske egenskaper.

Må satse på teknologi

For Hydro, med base i kostnadsintensive Norge, handler det om kvalitet framstilt til konkurransedyktige priser. For å være med på denne utviklingen må selskapet satse på teknologi.

– Kundene krever stadig mer av de produktene de kjøper av oss. Spesielt i forhold til det som går på geometriske toleranser. Det er viktig i forhold til funksjonelle krav til sluttproduktet, for produksjonen deres og en videre bearbeiding av den ekstruderte profilen, forteller Skjervold.

Bilfabrikanter eller boligprodusenter får problemer når de skal sammenføye enkeltprofiler til en struktur hvis variasjonen i geometrisk form er for stor.

Sparer 400 millioner årlig

Hydro Aluminium ser for seg at potensialet for kostnadsbesparelser er stort. Nesten 400 millioner kroner årlig hvis prosjektet blir implementert i alle fabrikkene deres.

– Det tallet er et resultat av en del forutsetninger når du lager en sånn kost-/nyttekalkyle. Det er avhengig av at vi får full klaff i prosjektet og får satt i gang tiltak i alle verk som produserer. Men når du begynner å multiplisere små tall med store volum, blir det enorme summer, så potensialet er kjempestort, sier Skjervold.

Flere industribedrifter utsetter forskningsprosjekter for tiden. Finanskrisen, som har ført til kraftige kostnadskutt og nedbemanning i Norsk Hydro Aluminium, fører derimot ikke til at prosjektet blir utsatt.

– Vi har en utfordrende situasjon som i alle andre bransjer. Et slikt prosjekt vil bidra til at vi blir mer konkurransedyktig på kort og lang sikt. Det er en klar strategi i Hydro Aluminium om at vi skal satse på FoU, sier prosjektlederen.

Les også: – Forskning er risikosport

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.