Vet ikke forskjell på nettselskap og strømselskap

Kundene blir forvirret: Nettselskapene kan bli tvunget til å skifte navn og logo

Samme eier, navn og logo gjør det vanskeligere å velge strømleverandør fritt, mener NVE.

Norge har 124 nettselskaper og 113 strømselskaper. Mange av dem har samme navn og logo. Det forvirrer kundene, ifølge NVE.
Norge har 124 nettselskaper og 113 strømselskaper. Mange av dem har samme navn og logo. Det forvirrer kundene, ifølge NVE. (Skjermbilde: Forbrukernet)

Samme eier, navn og logo gjør det vanskeligere å velge strømleverandør fritt, mener NVE.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Norge har 124 nettselskaper og 113 strømleverandører. Mange av disse har samme eier, navn og logo, noe som forvirrer kundene og gjør at strømmarkedet ikke fungerer så godt som det bør, ifølge NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat).

Derfor jobber NVE nå med en en forskriftsendring hvor de foreslår å stille krav om at nett- og kraftselskap skal ha forskjellige merkevarer, forteller seksjonssjef i NVE Guro Grøtterud.

– I dag har nett- og kraftselskapene i et konsern gjerne samme navn og merkevare. Det mener vi er uheldig. Det kan bidra til at folk tror det er viktig å ha kraft og nett i samme konsern, sier Grøtterud.

Kan bli tvunget til å endre navn og logo

Guro Grøtterud, seksjonssjef i NVE. Foto: NVE

Forskriftsendringen, som skal ut på høring til våren, vil innebære at enten nett- eller strømselskapene vil måtte endre navn, logo og på andre måter skille virksomhetene fra hverandre.

– Det er viktig at kundene forstår at de kan velge kraftleverandør fritt, uten at det har konsekvenser for kvaliteten på tjenestene de får. Hvis et tre faller over linja skal det rettes opp like fort uansett hvilken kraftleverandør du har, sier Grøtterud.

Nettselskapet har derimot monopol i sine områder, og kundene kan ikke velge nettselskap.

Nettopp derfor skal nettselskapene behandle alle kraftleverandører likt, og har ikke lov til å promotere strømselskapet i eget konsern. I går fikk Hålogaland Kraft Nett 500.000 kroner i gebyr for å ha lenket til sitt eget strømselskap på nettsidene.

– Mange kunder synes dette er vanskelig. Da må nettselskapet bidra til å gjøre det så forståelig som mulig, og ikke misbruke monopolet sitt til å gi inntrykk av at det er tryggest å ha strømleverandør i samme selskap, sier Grøtterud. 

I dag kjøper nærmere 70 prosent av kundene strømmen fra den dominerende leverandøren i sitt nettområde. Dermed er «sammenblandingen av strømleverandøren og nettvirksomheten en reell problemstilling», ifølge NVE.

Hvis et tre faller over linja skal det rettes opp like fort uansett hvilken kraftleverandør du har.

Guro Grøtterud, NVE

Facebook-forvirring hos Hafslund

Nettselskaper i Norge

Det er 124 nettselskaper i Norge, men tallet er på vei ned. De ti største har to tredeler av totalt tre millioner strømkunder, og står for 60 prosent av strømleveransene.

I 2011 drev 37 selskaper både nett- og salgsvirksomhet.

Nettselskapene har monopol i sine områder, og man kan ikke velge nettselskap.

NVE bestemmer hvor mye nettselskapene kan ta betalt av kundene sine.

98 prosent av nettselskapene har staten, fylkeskommunen eller kommunen som hovedeier.

Kilde: Enerwe.no og Energi Norge

– Vi skjønner godt NVEs forslag, og vi jobber allerede med ny navnestruktur, uavhengig av NVE, sier kommunikasjonssjef Morten Schau i Hafslund Nett. 

Han bekrefter at kundene har store problemer med å skille mellom nett- og strømselskap. 

– Vi ser daglig misforståelser og konflikter, og mange av henvendelsene vi får er egentlig til Hafslund strøm. Over halvparten av spørsmålene vi får på Facebook skulle egentlig gått til Hafslund strøm, sier Schau.

Det er ingen forbindelse mellom de to selskapene. Strømselskapet eies i dag av finske Fortum, og har sikret seg retten til å bruke navnet og merkevaren Hafslund Strøm i et visst antall år framover.

Over halvparten av spørsmålene vi får på Facebook skulle egentlig gått til Hafslund strøm

Morten Schau, Hafslund nett

Hafslund nett skifter trolig navn

Dermed blir det trolig Hafslund nett som kommer til å skifte navn og logo.

Morten Schau, kommunikasjonssjef i Hafslund Nett. Bilde: Hafslund

– I disse dager ser vi på navnestrukturen i hele konsernet. Da har vi navneforvirringen hos publikum i mente, og det ligger i kortene at det blir vi som må skifte navn, bekrefter Schau.

Oluf Ulseth, avtroppende direktør i Energi Norge, Bilde: Øyvind Lie
Han sier at Hafslund Nett har forsøkt å følge nøytralitetsreglene til punkt og prikke, og heller aldri har hatt noen utfordringer med det. 
 
– Nå er det Forum som eier Hafslund strøm, og vi har dermed ingen interesse av å fremme Hafslund Strøm foran andre leverandører. 
 

Billigst om nettselskapene endrer profil

NVE har bedt konsulentselskapet Thema om å gjøre en vurdering av kostnadene ved å endre merkevare for enten kraftleverandørene eller nettselskapene. Rapporten kommer i januar, men NVE er allerede kjent med at konklusjonen er at det blir billigst om nettselskapet endrer merkevare. 

Det er ikke avgjort om NVE vil legge føringer for hvilke selskaper som skal foreta et hamskift, eller om dette skal være opp til konsernene.

Energiselskapenes interesseorganisasjon, Energi Norge, sier de er kjent med temaet, og har forberedt medlemmene på at det vil komme.

– Generelt er det viktig for konkurransen i sluttbrukermarkedet at kundene klarer å skille mellom nettselskaper og strømleverandører, og at nettselskapene opptrer nøytralt, skriver adm. direktør i Energi Norge, Oluf Ulseth til Teknisk Ukeblad.

Energi Norge vil vente til høringsrunden med å gi sine synspunkter på utformingen av reglene.

– Vi har tidligere pekt på at overgangen bør gjøres mest mulig smidig til lavest mulig kostnad for selskapene og kundene, og at det må gis rimelige overgangsordninger.

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå