KRAFT

– Kun fem nordmenn kan designe en generator

MILJØET ER BORTE: Det må en nasjonal dugnad til for å skape flere norske eksperter på generatordesign, mener Rainpower-sjef Svein Ole Strømmen.
MILJØET ER BORTE: Det må en nasjonal dugnad til for å skape flere norske eksperter på generatordesign, mener Rainpower-sjef Svein Ole Strømmen. Bilde: Håkon Jacobsen
Øyvind LieØyvind Lie
4. jan. 2012 - 16:57

For noen år tilbake var Norge en verdensledende leverandør av vannkraftteknologi. Bedrifter som National Industri og NEBB var ledende generatorprodusenter.

Men på grunn av konsolideringer i leverandørindustrien internasjonalt og få vannkraftutbygginger i Norge ble FoU-aktiviteten i bransjen flyttet ut av landet på nittitallet.

Miljøet er borte

Rainpower, som først og fremst lager turbiner, har forsøkt å blåse liv i det norske generatormiljøet. Det har ikke vært lett.

– Vi har satt i gang igjen og ser om vi klarer å dra i gang igjen norsk generatorteknologi. Vi støvsugde Norge, satte i gang med en rekrutteringskampanje og samlet folk i bransjen, men fant bare fem personer i yrkesaktiv alder som kan designe en generator, sa Rainpowers konsernsjef Svein Ole Strømmen da energiminister Ola Borten Moe (Sp) besøkte bedriften på Kjeller i dag.

– For Norge, som er så avhengig av vannkraft, mener vi dette er en nasjonal sak som man bør ha i mente, sa Strømmen, som fortalte at selskapet har måttet gå til Sverige for å finne arbeidskraft.

Nasjonal dugnad

– Hva bør gjøres?

– Jeg mener vi bør ha en nasjonal dugnad for å øke satsingen på vannkraft og teknologiutvikling, utdyper han overfor Teknisk Ukeblad.

– Vil ikke dette komme av seg selv på grunn av elsertifikatmarkedet som nå har trådt i kraft?

– Nei, dette er veldig spesialisert. Det er vanskelig å komme inn og konkurrere på småkraftmarkedet med norskprodusert generator, sier Strømmen.

– Hva bør myndighetene gjøre?

– Det har skjedd en del med rekruttering til bransjen på NTNU og i høyskolesystemet. Men det kreves kapital, først og fremst fra det private næringsliv, som må satse, sier Strømmen.

TALLET VIL ØKE: Energiminister Ola Borten Moe (Sp) føler seg trygg på at den planlagte vannkraftutbyggingen i Norge vil øke kompetansen på generatordesign.
TALLET VIL ØKE: Energiminister Ola Borten Moe (Sp) føler seg trygg på at den planlagte vannkraftutbyggingen i Norge vil øke kompetansen på generatordesign.

– Tallet skal opp

Energiminister Ola Borten Moe (Sp) svarer slik på om fem personer med slik kompetanse er bra nok:

– Jeg føler meg trygg på at dette tallet er på vei opp.

– Gjør regjeringen noe spesielt for å få opp tallet?

– Ja, vi skal da bygge ut kjempemye vannkraft og skape et marked, sier Moe.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.