ARKIVNYHETER

Kun én av ti var på jobb

SPRENGT: Bare 190 av 1.600 ansatte i departementene lokalisert rundt Grubbegata var på jobb da bomben smalt 22. juli.
SPRENGT: Bare 190 av 1.600 ansatte i departementene lokalisert rundt Grubbegata var på jobb da bomben smalt 22. juli. Bilde: Scanpix
1. aug. 2011 - 07:32

Kun 190 av 1.600 ansatte i de hardest rammede departementene var på jobb da terrorbomben gikk av forrige fredag.

Åtte personer ble drept. Det kunne ha gått mye verre.

Les også: Høyblokkas tilstand er fortsatt uavklart

Svært få

Det er Dagsavisen som har innhentet tallene fra de åtte departementene som har kontorer rundt stedet der bomben gikk av fredag 22. juli klokken 15:25.

Varebilen med sprengstoff ble plassert utenfor Høyblokken, som huser Statsministerens kontor og Justisdepartementet. Rundt 350 mennesker har dette som sin arbeidsplass. Da bomben gikk av, var bare 65 av dem på jobb.

Høyblokken og R4 er de to byggene som ble hardest rammet. Olje- og energidepartementet og Nærings- og handelsdepartementet holder til i R4. De to departementene har til sammen cirka 350 ansatte, men bare 40–45 var på jobb da bomben eksploderte.

OED: – Nå er det viktigste å ta vare på hverandre

Absorberende underlag

En annen livreddende faktor var at bomben ble plassert på et absorberende underlag. Under bombebilen var det en underjordisk tunnel som tok av mye av kraften i eksplosjonen.

Per Nergaard, leder av mineavdelingen i Norsk Folkehjelp, anslo først at bomben inneholdt 400–500 kilo sprengstoff, men da kjente han ikke til det underjordiske anlegget. Nå mener han det godt kan stemme at terroristen brukte 950 kilo, slik han skrev i manifestet.

– Det er helt unikt at «bare» åtte mennesker mister livet etter at det går av cirka 1.000 kilo sprengstoff i Oslo sentrum, sier Nergaard.

Les også: Bombebilen sto i Oslo i to dager før bomben smalt

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.