BYGG

Kun én av 11 varmepumper virket

Joachim Seehusen
18. des. 2006 - 08:02

Da Statsbygg gikk gjennom samtlige varmepumpesystemer installert i statlige bygg gjennom 1990-årene, kom de dårlige resultatene for dagen.

Fem systemer virket ikke i det hele tatt, fem virket, men ikke som forutsatt og kun ett system som det skulle.

Fortsatt gyldig

Undersøkelsen stammer fra 2001, men varmepumpeekspert Helge Lunde i Thermoconsult bekrefter at Statsbyggs erfaringer er typiske og at mange varmepumpesystemer ikke fungerer godt nok.

– Vi hører alltid suksesshistoriene. Men spør du om årsvirkningsgraden, får du sjelden svar, sier avdelingsdirektør Inger Marie Oftebro i Statsbygg.

Den siste varmepumpen Statsbygg har installert er på Svinesund kontrollstasjon. Mer enn halvannet år etter at den ble satt i drift, fungerer systemet fortsatt ikke som forutsatt.



Rådgiverne svikter

Varmepumpene som sådan virker, det er systemkompetansen som svikter.

– Det virkelig store problemet er grensesnittet mellom varmepumpe og kjel, forteller Oftebro. – Kompetansen er for spesialisert og oppstykket, helhetskompetansen mangler. Dessuten er det nok noen rådgivere som ikke kan på langt nær så mye som de tror.

Senioringeniør Jan Erik Jensen, som nå er prosjektansvarlig for systemet på Svinesund, er enig: – Det var prosjekteringsfeil. Nå gjenstår kun en liten programmering så fungerer alt som det skal. Varmepumpen har gått hele tiden, men oljekjelene har startet for tidlig.



Avviser prosjekteringsfeil

Multiconsult i Fredrikstad har prosjektert anlegget på Svinesund kontrollstasjon. René Flandorfer, seksjonsleder i avdeling for tekniske systemer, avviser at det er gjort prosjekteringsfeil.

– Det her er en driftssak i garantiperioden. Entreprenørene er i ferd med å løse det nå. De har lokalisert en styringsfeil, dette er ingen prosjekteringssak, sier Flandorfer. Han legger til at en av grunnene til at det har tatt så lang tid å finne feilen er at den ikke oppstår før det er vinter og kaldt.



Tror fortsatt

Statsbygg har fortsatt tro på varmepumper, men bruker nå alltid tredjeparts kontroll av prosjekteringen før den går ut på anbud. Det skjer nå for en varmepumpe på 175 kW til Vitenskapsbygget i Kautokeino. Detaljprosjekteringen er ferdig, nå gjenstår tredjepartskontroll før det hele går ut på anbud.

Helge Lunde i Technoconsult sitter med mye kunnskaper om varmepumpesystemer. Han brukes nå av Statsbygg både til sistekontroll av anlegget til Kautokeino og til anlegget på Svinesund. Han bekrefter at det står dårlig til med kompetansen til norske rådgivere.

– Dessverre har vi hatt mange «etterpåoppdrag» der byggherren ikke sparer så mye som forutsatt, og det viser seg at rådgiverne kke er dyktige nok. Altfor mange varmepumper fungerer ikke som forutsatt. Statsbyggs erfaringer er ikke unike, bekrefter han.



Trenger opplæring

Lunde mener det er et behov for kursing av norske rådgivere. – Tidlig på 1990-tallet satset Forskningsrådet mye på varmepumper, og det ble kjørt en del kurs for rådgivere. Problemet da var at markedet ikke var der. Nå er etterspørselen stor, og det er behov for å gjøre noe.

Lunde mener opplæringen svikter helt fra starten: – Det har gått nedover med faget på ingeniørhøyskolene, nå bare toucher de faget litt sammen med andre miljøfag. Jeg hater å si det, men dette behersker man ikke.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.