NYHETER

Kumlokk med historisk sus

Jarle Skoglund
18. apr. 2005 - 10:11
Vis mer

Kumlokkene er porten til gatenes underverden. De åpnes når rør- og ledningsnettet i undergrunnen skal inspiseres. Denne tunge runde, jernplata som vi ser overalt, men kanskje uten å helt legge merke til. Har du for eksempel lagt merke til at de har flotte symboler og design? Noen har sågar kommunevåpenet støpt inn i overflaten, kanskje for at de som går over dem skal være helt sikker på hvor de er?

Andre står det bare Ulefos på. Et navn som forbindes med stedet i Telemark og med fabrikken med samme navn som har drevet jernstøperi i snart 350 år. Herfra kommer mange av de kumlokk og kumringer som i dag selges i Norden. Mens produksjonen tidligere også gikk på produkter til bl.a. bilindustrien, har bedriften etter fusjonen med det finske Componenta-konsernet, valgt å rendyrke sin nisje innen det de kaller for gategods.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim


Best i gata

- Ulefos Jernværk skal oppleves som best i gata. Med det mener vi at de kumlokk, rister og sluk vi leverer skal ha topp funksjonalitet og kvalitet. I tillegg har visjonen vår, ”Best i gata”, en annen viktig betydning for oss. Vi skal mestre og stadig bli bedre i utvalgte kritiske suksessområder. Dette gjør at vi får fornøyde kunder, medarbeidere og eiere. Det forteller kvalitetssjef Lars Rukan til Våre Veger.

Produksjonen av gategodset skjer etter de mest moderne støpejernsmetoder som finnes i verden, og det er såkalt seigjern som brukes til produksjonen. Seigjern blir til ved en prosess hvor det tilsettes magnesium til gråjernet, og dermed får man en seigere og sterkere struktur enn tradisjonelt støpejern.

- Ulefos Jernværk er en miljøbedrift på alle områder. I tillegg til at produksjonen har minimale utslipp, er vi en av de største avtakerne av skrapjern her til lands. Hele 75 prosent, eller rundt 8000 tonn, av våre råvarer er basert på skrapjern som hentes inn fra hele østlandsområdet, og som ender opp som Ulefos-kumringer, rister og lokk, forteller Rukan.Produktene utvikler seg

Og de som måtte tro at et kumlokk er et kumlokk, tar skammelig feil. Det ligger mye utvikling og testing bak alle modeller som leveres fra Ulefoss. Så viktig er denne biten, at støperiet har etablert en ny organisasjon som skal ta opp i seg kundenes framtidige behov, og omsette det til nye produkter. Slitasjen mellom lokk og kum , og valg av pakninger er et viktig spørsmål både for produsent og brukere. Det samme gjelder spørsmål som diameteren på lokkene, og ikke minst sikkerhetsaspektet. Det arbeides hele tiden med å finne nye løsninger både når det gjelder funksjon, materialkvalitet og sikring av kumlokk.

Det som er helt sikkert er at en stadig større infrastruktur vil måtte legges ned og under gatenivået i byer og tettsteder. For å få det til trengs kummer og lokk. Behovet for dette for mange anonyme produktet vil derfor neppe avta med årene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.