KRAFT

Kullkraftgigant satser tungt på CO2-håndtering

KONKURS? Store Norske Spitsbergen Kulkompani sliter med stort tap etter gruvebrannen i 2005.
KONKURS? Store Norske Spitsbergen Kulkompani sliter med stort tap etter gruvebrannen i 2005. Bilde: Veslemøy Nestvold

Hydrogen Energys kjernevirksomhet vil være storskala hydrogenkraftverk for å produsere elektrisitet fra fossil energi med CO 2-håndtering.

Over hele verden

Selskapet skal identifisere muligheter for dekarboniseringsprosjekter over hele verden, og utvikle og operere anlegg sammen med aktuelle partnere. Prosjektene vil bruke kull eller petrokoks som brensel, i noen tilfeller naturgass.

Rio Tinto er et av verdens største gruveselskaper, og eier kullgruver i Australia og USA.

Energigiganten BP har fra før annonsert to fullskalaprosjekter i Scotland og California, og miljøorganisasjonen Zero håper nyheten om Hydro Energy vil føre til at disse to prosjektene blir realisert.

- Det er spennende at et stort selskap i kullbransjen nå blir med på en stor satsing på å ta i bruk CO2-fangst sammen med BP, sier Marius Gjerseth i Zero.

Varslet tidligere

BPs plan er at CO 2 som blir fanget fra det gassbasert hydrogenkraftverk i Peterhead, Skottland, skal brukes til å øke oljeutvinningen fra Miller-feltet i Nordsjøen.

Det andre prosjektet, et hydrogenkraftverk med CO 2-lagring i Carson, California, skal drives av petroleumskoks fra et BP-raffineri i nærheten.

Første jobb

Hydro Energys første prosjekt vil imidlertid være å planlegge et 500 MW hydrogenkraftverk med kull i Kwinana, Australia, som vil kunne dekke 15 prosent av energibehovet i Sør-Australia.

Prosjektet inkluderer fanging av 4 millioner tonn CO 2 og deponering dypt nede i en geologisk sikker formasjon. Kraftverket er beregnet å koste 1,5 milliarder kroner.

Hydrogen Energy vil ha hovedkontor i Weybrigde i Sør-Øst England og ha 75 ansatte fra oppstart. Selskapet skal eies likt mellom Rio Tinto og BP. Tidligere leder for BPs hydrogenkraftsatsing, Lewis Gilles, blir sjef for selskapet.

Les mer om planene her.

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.