KRAFT

Kullkraft går fri fra kvotekjøp

AVHENGIGE AV KULLKRAFT: 90 prosent av energiforsyningen i Polen stammer fra kullkraft. Brunkullkraftverket Belchatow i Polen slapp i 2006 ut 30 millioner tonn CO2.  Til sammenligning vil Naturkrafts gasskraftverk på Kårstø slippe ut 1,2 millioner tonn CO2 per år.
AVHENGIGE AV KULLKRAFT: 90 prosent av energiforsyningen i Polen stammer fra kullkraft. Brunkullkraftverket Belchatow i Polen slapp i 2006 ut 30 millioner tonn CO2. Til sammenligning vil Naturkrafts gasskraftverk på Kårstø slippe ut 1,2 millioner tonn CO2 per år. Bilde: Wikipedia
20. nov. 2008 - 10:59

– Ideen er at minst halvparten av utslippstillatelsene for CO2 skal tildeles gratis fram til 2016 i land hvor 60 prosent eller mer av kraftproduksjonen stammer fra kullkraftverk, sier forhandleren til nyhetsbyrået AFP.

I utgangspunktet skulle energiprodusenter i EU betale alle sine klimakvoter selv etter 2013.

90 prosent kull

Polen er sammen med Tyskland Europas største klimasynder målt i utslipp per innbygger. I Polen stammer 90 prosent av elforbruket fra kullkraft, og polakkene ønsker å fortsette å bruke kull som sin primære energikilde.

Frykten er stor for en dramatisk prisøkning på strøm.

Rammer økonomien

EU har satt seg som mål å redusere utslippene av drivhusgasser med 20 prosent innen 2020, sammenlignet med utslippsnivået i 1990.

Les også:

Et viktig ledd i EUs miljøplan er et system hvor europeiske industriselskaper kjøper omsettelige utslippstillatelser på auksjon.

Polen og andre østeuropeiske land har motsatt seg auksjonering av klimakvotene av frykt for at dette vil ramme den økonomiske veksten, og den polske regjeringen har truet med å legge ned veto mot miljøplanen.

Målet er at EUs miljøplan skal bli vedtatt under EU-toppmøtet som er planlagt i Brussel 11.–12. desember i år.

Les også:
Bremser klimakvoter fra u-land
Lite fokus på EUs klimapolitikk

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.