KRAFT

Kullkraft avhengig av statlig CO2-garanti

BLIR NABO: Det planlagte kullkraftverket blir nabo til det eksisterende aluminiumsverket til Sør - Norge Aluminium på Husnes.
BLIR NABO: Det planlagte kullkraftverket blir nabo til det eksisterende aluminiumsverket til Sør - Norge Aluminium på Husnes. Bilde: Sør-Norge Aluminium AS
Anders J. Steensen
7. des. 2006 - 08:05

Kullkraftverket skal stå ferdig 2011. Da kan det produsere 3 TWh kraft og 2,6 millioner tonn CO 2 i året.

Kraftverket må skipe gassen til et rørsystem for CO 2 til økt oljeutvinning på norsk sokkel.

- Vi er helt avhengige av at noen betaler for CO 2 for å dekke omkostningene for kullkraftverket, sier Knut Børseth.

Trenger ikke FoU

Han ser for seg at CO 2 blir ført til Gullfaks eller andre felt hvor CO 2 kan bli brukt som injeksjonsgass for økt oljeutvinning.

– Dersom regjeringen holder det den har lovet, er vi klare til å bygge kraftverket umiddelbart. Vi har ikke behov for å forske mer for å få tilfredsstillende rensing. Vi har fått verifisert at vår prosess renser 95 prosent av all CO 2 fra røykgassene. I tillegg fjernes SO 2 og NO x, sier han.Felt på sokkelen

CO 2 fra kullkraftverket mellomlagres ved - 53°C på store tanker. Ved hjelp av skip fraktes CO 2 til et rør som føres ut på sokkelen. Hittil har Sargas regnet med at det blir Gullfaks, men andre felt kan være aktuelle mottagere.

Sargas sier de må ha 15 dollar per tonn CO 2 som leveres til injeksjon.

Nullsum– Vi har i våre budsjetter satt opp en kostnad på 45 dollar per tonn for kull. Når vi vet at per tonn kull vi forbrenner, så genereres om lag tre tonn CO 2, går regnestykket i null. De andre drifts- og vedlikeholdskostnadene må dekkes av prisen på elektrisk kraft, sier Børseth.

Han regner med at den mengden CO 2 som produseres fra kullkraftverket, pluss CO 2 fra Kårstø og Mongstad, vil være nok til å dekke minimumsbehovet for injeksjonsgass som er fem millioner tonn årlig, på Gullfaks.Kan sette spaden i jorda

Når et svar på konsesjonssøknaden fra myndighetene kommer, er Sargas klare til å sende ut forespørsler for innkjøp, bygging og ferdigstillelse. Børseth regner med at de vil bruke rundt fire måneder på å evaluere tilbudene.

Sargas-kraftverket adkiller seg sterkt fra andre og mer tradisjonelle løsninger. Det brukes en trykksatt kjele i kombinasjon med en turbin. Kompressordelen i denne turbinen hever trykket i kjelen til 16 bar.

Med høyt trykk på røykgassen, er det enklere å fange CO 2 på grunn av det høyere partielle trykket på CO 2 i røykgassen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.