ARBEIDSLIV

Kugalskap rammer flere norske

28. mars 2001 - 15:06

Når britiske eksperter tyvedobler sine anslag på antall smittede av den dødelige sykdommen Creutzfeldt Jakobs syndrom, må også mulige norske rammede oppjusteres. Den regjeringsoppnevnte britiske eksperten, professor John Collinge, tror at så mange som 200.000 kan ha blitt smittet. Tidligere var anslaget inntil 10.000.

– Ut ifra de tidligere britiske tallene har vi antatt at 1–2 nordmenn kan ha blitt smittet, sier overlege Hans Blystad ved Norsk Folkehelse. De nye tallene antyder altså at inntil 40 nordmenn kan ha fått i seg dødelig smitte.

– Usikkerhetsfaktorene har ligget i inkubasjonstiden, og måten smittestoffet sprer seg på. Hittil har man trodd at de tilfellene man har sett hittil har stammet fra tidlig på nittitallet. Hvis inkubasjonstiden er så lang som 30 år, vil modellene også komme ut med flere mulige smittede, soer Blystad.

Hittil har 95 personer dødd av den menneskelige varianten av kugalskap i Storbritannia, mens tre franskmenn og en ire har lidd samme skjebne.

– Felles for de to andre landene er at de har importert store mengder britisk storfekjøtt i den aktuelle perioden. Importen til Norge har vært minimal på den samme tiden. Ellers kan turister ha fått i seg smittestoffet via lokal mat.

Smittestoffet er et protein, som er ekstremt overlevelsesdyktig selv mot vanlige desinfiseringsmetoder. Slaktekniver som har vært borte i infisert beinmarg og hjerne må destrueres. Det samme må operasjonsutstyr som har vært brukt på pasienter med Creutzfeldt Jakobs syndrom.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.