ENERGI

Kroppen som husvarmer

Dordi Digre
22. feb. 2002 - 14:53

Nå har huseierne vært i gjennom sin første kalde vinter, med temperaturer ned i 15-20 minusgrader. Innetemperaturen har derimot ikke gått under 18 grader opplyser arkitekt Hans Eek til Ny Teknik. Selv når det ikke finnes personer tilstede i husene vil temperaturen holde seg rundt 14 grader.

Husene er bygget spesielt med tanke på lite varmetap til omgivelsene, og sto innflyttingsklare i fjor vår. God isolering, optimal solinnstråling og en effektiv ventilasjonsvarmeveksler sørger for gode innetemperaturer. Varmeveksleren beholder hele 85 prosent av varmen i den brukte luften, som igjen brukes til å varme friskluften som kommer inn.

Husets yttervegger er tykkere enn vanlig, med ekstra lag steinull og celleplast. Et ubrutt lag byggeplast går fra takmønet og ned til bunnplaten, hvor det ligger et ekstra lag celleplast som isolerer. Et solcellepanel varmer vannet i leiligheten mens en elslynge som beskytter varmeveksleren mot kulde kan brukes til å varme luften som kommer inn.

Bare 50.000 svenske kroner har det kostet å gjøre husene mer energisparende enn konvensjonelt oppvarmede hus. Det tjenes raskt inn når strømforbruket mer enn halveres fra 13500 kWh til 6000 kWh i året