OLJE OG GASS

Kronprinsen åpnet CO2-renseanlegg

Mari Hult
16. okt. 2008 - 17:27

– For å møte klimautfordringene trenger vi mange initiativ og løsninger, sa Kronprins Haakon under den offisielle åpningen av anlegget i dag.

Imponert

Etter en omfattende omvisning på plassen, var han imponert over arbeidet som var gjort.

– Dette med karbonfanging er viktig, og det er mange i Norge som går foran i denne utviklingen. Jeg er imponert over å se hva forskere og ingeniører får til.

Flying start for Risavika

England etter

Direktøren for Englands nyopprettede Department of energy and climate changes, Rachel Crisp, hadde tatt turen til Norge for å følge utviklingen. Hun håpet at England, og andre land, ville følge etter.

– Vi har ikke råd til å miste denne muligheten. For å komme i gang med karbonrensing trenger vi å få demonstrert disse anleggene, og vise at de virker, sa Crisp.

Aker skal rense britisk kullkraft

Stolt og ydmyk

Prosjektledelsen var godt fornøyde med dagen.

– Vi er stolte av å ha tatt et viktig skritt i forhold til CO2-innsamling i Norge, samtidig er vi ydmyke i forhold til utfordringene vi nå har tatt på oss, sa konsernsjef og styreformann i Aker, Leif-Arne Langøy.

Går sammen om CO2-rensing

– Kommet veldig godt i gang

Administrerende direktør i Aker Clean Carbon, Jan Roger Bjerkestrand, var glad og lettet over å få åpnet testanlegget.

– Vi har kommet veldig godt i gang nå, og har hatt gode testresultater så langt. Dette anlegget er det første, største og mest avanserte i sin klasse.

Anlegget er mobilt, og etter at testperioden i Rogaland er ferdig er planen å flytte det til Skottland. Og går alt som det skal, skal teknologien brukes i verdens første fullskala renseanlegg.

– Enestående jobb

– Det Norske Veritas følger oss hele veien for kvalitetssikring. Dersom de sier at det virker godt, så gjenstår bare oppskaleringen.

Renseanlegget er plassert i Risavika Gassenter. Daglig leder Terje Halmø er godt fornøyd med samarbeidet.

– Jeg synes Aker har gjort en enestående jobb, som er veldig viktig for miljøet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.