IT

Kroner og Bangla' - Baksaas' bekymring

GJØR GRÅSTEIN TIL GULL: Jon Fredrik Baksaas har på fem år forbedret verdien på Telenor og sin egen lønn kraftig.
GJØR GRÅSTEIN TIL GULL: Jon Fredrik Baksaas har på fem år forbedret verdien på Telenor og sin egen lønn kraftig.Bilde: Telenor

Inntektsveksten på 12 prosent i tredje kvartal i år i forhold til tredje kvartal i fjor, er Telenor fornøyd med.

Rapporterte driftsinntekter (uten estimater for Kyivstar) var 23,1 milliarder kroner. Driftsresultatet før skatt på 4,7 milliarder er heller ikke å kimse av.Men så var det kronekursen:

-Vi opplever nå et sterkere press på rapportert inntektsvekst som følge av at norske kroner har styrket seg i 2007 og konkurransesituasjonen i enkelte av våre markeder. På tross av dette leverer vi fortsatt høy underliggende inntektsvekst og stabil EBITDA-margin," sier Telenors konsernsjef Jon Fredrik Baksaas.

De fire millioner nye mobilkundene Telenor kan regne inn i kundebasen sin "world wide" i tredje kvartal, framkalte også noen gode smil da Telenor la fram tallene torsdag 25. oktober.

Sitter fast

Telenor trenger heller ikke bekymre seg for inntektene fra fasttelefoni. Pengene strømmer inn og ingen konkurrenter ser ut til å kunne kapre så mange av telekundene med kobberkabel.Men litt motstand møter også Jon Fredrik Baksaas og Telenor. Forholdet til fredsprisvinner Muhammad Yunus og Grameen Phone har ikke blitt vakrere siste året.

Ingen fred å få

Telenor fikk mye pepper for ikke å ville selge Grameen Phone til de mange småinvestorene i Bangladesh.

Nå er det myndighetene som heller salt i sårene.

- I Bangladesh har økt konkurranse og prisreduksjoner ført til lavere inntektsvekst i Grameen Phone de siste kvartalene. I det siste har myndighetenes regulering og offentlig uro påvirket Grameen Phones rammebetingelser negativt," sier Baksaas i en pressemelding.

Asiatisk lykke

Han kan imidlertid smile og legge til: -Telenor Pakistan og DiGi i Malaysia fortsetter å overbevise ved å opprettholde sin gode utvikling.

Om fasttelefoni sier Baksaas:

-Fixed Norge opprettholder sin imponerende utvikling fra forrige kvartal, og har en EBITDA-margin på 38 prosent. Konkurransen i det norske mobilmarkedet har økt og Telenors aktiviteter for å opprettholde markedsandelen har bidratt til redusert margin.

Om Telenor Broadcast:

- I tredje kvartal 2007 økte inntektene i Broadcast med 12 prosent sammenlignet med tredje kvartal i 2006 til 1.763 millioner kroner. EBITDA var 443 millioner kroner, sammenlignet med 485 millioner kroner i tredje kvartal 2006.Om Sentral- og Øst-Europa

"Kyivstar i Ukraina har opprettholdt sin markedsposisjon og estimater viser et sterkt finansielt kvartal. De juridiske forholdene rundt Kyivstar forhindrer oss fortsatt fra å motta finansiell informasjon. I august fikk Telenor medhold fra voldgiftsdomstolen i New York, og vi er i prosess for å få denne dommen håndhevet," sier Baksaas.Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.