INDUSTRI

Kronår for treindustrien

Per Erlien Dalløkken
3. des. 2007 - 07:07

2007 blir et rekordår for de fleste som leverer treprodukter.

Bransjens største aktør, Moelven Industrier, ligger an til å passere én milliard kroner i resultat før skatt.

– Det hadde vært artig om vi klarte det, men først skal det gjøres, sier konsernsjef Hans Rindal i Moelven.

Gigantvekst

I så fall vil Moelven for andre år på rad ha tredoblet sitt resultat. I 2006 oppnådde konsernet 336 millioner kroner i skattbart resultat, mens 2005 endte på 113 millioner kroner i pluss.

Ved utgangen av tredje kvartal i år har Moelven et resultat på 800 millioner kroner.

– Det er klart at vi har en hel del konjunkturer på vår side som spesielt har slått inn for sagbruksdivisjonen. Når det gjelder trelast, forventer jeg nok et litt mindre opphetet marked framover, i hvert fall for nybygg, forteller Rindal.

Ifølge Rindal ligger det ikke an til at Moelven utnytter de gode konjunkturene til å foreta nye oppkjøp for Moelven. I stedet handler det om å posisjonere seg for mindre gode tider.

Investerer tungt

– Vi er allerede store, nå fokuserer vi primært på å bli enda bedre. Det handler om etterutdanning av personalet og systemforbedringer, men også om tyngre investeringer i en del utvalgte anlegg. Vi er midt inne i et treårsprogram der vi bruker en milliard kroner i mer tradisjonelle investeringer, sier Rindal.

Innenfor byggsystemdivisjonen vil selskapet fortsette å satse på de mindre konjunkturavhengige industrialiserte systemløsninger. Som et substitutt til plasslagde løsninger er de fortsatt i en utfordrerrolle.

– I 2008 vurderer vi å satse ytterligere på modulproduksjon for å kunne produsere flere leiligheter basert på dette prinsippet. Vi har på mange måter hatt et gjennombrudd de siste par årene, selv om trebasert byggeri i flere etasjer i urbane strøk fremdeles er unntaket, sier Hans Rindal.

Frustrert over prisfokus

Det har vært en enorm etterspørsel etter treprodukter det siste halvannet året, og ditto gode markedsbetingelser for leverandørene.

– Det er et generelt internasjonalt bilde for alle byggevareproduserende bransjer. Det er grunn veldig få særnorske trekk ved dette, bortsett fra at det går veldig bra i Norge, sier administrerende direktør Knut Einar Fjulsrud i interesseorganisasjonen Treindustrien.

Trelastprisene har gått opp med 30-40 prosent på et drøyt år. Fjulsrud er noe oppgitt over skriverier om at dette har dratt byggekostnadene i været, og viser til at trelastandelen i kostnadene til et nybygd hus er marginal.

– Stigmatisert

Småfrustrert er også Reidar Bergene Holm, direktør for den største trelastleverandøren i Norge, Bergene Holm AS.

– Før var det bensinprisene alle var opptatt av. Nå er det tydeligvis blitt trelast. Men ingen stusser over prisene på sement og betong. Ingen skriver lange artikler om stålprisene. Det er blitt en allmenn oppfatning om at har du orden på trelastprisene, har du orden på det meste. Likevel går det mer penger til gebyrer enn til varekost enten det er snakk om nybygg eller vedlikeholdsprosjekt. Håndverkerne vet også å ta for seg, påpeker Bergene Holm.

– Vi blir stigmatisert som urimelige, selv om dette var en internasjonal og forutsigbar prisøkning etter at trelastprisene ikke har økt i løpende kroner på 20 år, sier han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.