ARBEIDSLIV

Kroken på døra på Herøya

25. okt. 2001 - 14:23

– Dette er et slag mot norske teknologi- og forskningsmiljø, sier Oddbjørn Haugerød, tillitsvalgt i Norske Sivilingeniørers Forening (NIF).

– Det er en stor mulighet for norsk industrisatsing som skusles bort av Hydro med denne beslutningen, sier Haugerød, og mener det er all grunn til å beklage vedtaket, selv om det ikke kom særlig overraskende.

Produksjonskapasiteten ved magnesiumfabrikken skal etter planen være nedlagt i midten av januar neste år. Deretter blir elektrolysecellene holdt tempererte ved hjelp av vekselstrøm i ytterligere noen uker for uttapping av metall og elektrolytt, og blir gradvis koblet ut. Denne siste fasen vil være fullført i slutten av mars neste år. 600–1000 arbeidsplasser går trolig tapt.

Hydro forventer at den kommende nedbemanningsprosessen og avvikling og opprydning etter magnesiumproduksjonen på Herøya vil koste 700–800 millioner kroner. Forskningsstiftelsen Fafo har anslått kostnadene til 1,5 milliarder kroner.

– Det primære nå er å få ny virksomhet til regionen. Det som teller er aktivitet – ikke sluttpakker, fastslår Haugerød.

De sju ansattes representantene og én aksjonærvalgt representant stemte for opprettholdelse av magnesiumproduksjonen på Herøya, men tapte for flertallet på 12 i bedriftsforsamlingen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.