INDUSTRI

Kritisk til Statkrafts kabelplaner

VIL HA STOPP: Forbundsleder Leif Sande i fagforbundet Industri Energi mener det ikke trengs flere strømkabler ut av landet.
VIL HA STOPP: Forbundsleder Leif Sande i fagforbundet Industri Energi mener det ikke trengs flere strømkabler ut av landet.Bilde: Scanpix
Camilla Aadland
13. mars 2009 - 07:14

Statkraft mener Statnetts anslag for eksportbehov er for beskjedent, og ønsker å bygge strømkabel selv.

Les saken: Statkraft vil bygge kabel ut av landet

Dette er industripolitisk direktør Svein Sundsbø i Norsk Industri skeptisk til. Han mener det kan være problematisk at Statkraft vil konkurrere med Statnett om å bygge strømkabler ettersom det har vært et ønske å markere et klart skille mellom produksjon og transport av strøm.

– Det andre er at hvis Statkraft bygger eksportkabler for å drenere ut strøm og løfte prisen, har også det en samfunnsmessig betydning som må diskuteres. Det er ikke gitt at samfunnet er tjent med høye kraftpriser, sier Sundsbø.

Vil stoppe nye kabler

Forbundsleder Leif Sande i IndustriEnergi er også kritisk til Statkrafts planer.

– Jeg er imot kabelbygging ut av landet. Kraftressursen i Norge er en verdi vi bør ta vare på, vi bør ikke basere oss på å eksportere den, sier Sande.

Han viser til olje- og gassindustrien, der det aller meste eksporteres ut av landet.

– Alle diskusjoner om å bruke denne ressursen i Norge stoppes av at dette er et marked med så høye priser, sier Sande, som mener det er viktig at dette ikke skjer med kraften også.

I dag produseres det ca. 130 TWh i Norge per år.

– Hvis prisen stiger med 10 øre, betyr dette 13 milliarder kroner ekstra til kraftselskapene. Jeg mener dette er en gevinst som har mindre verdi enn det du kan få på å ha lavere kraftpris i Norge og heller videreforedle kraften. Det blir større verdiskaping ved videreforedling, sier han.– Høyere strømpris for alle

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen har ikke tatt stilling til om Statkraft bør få utfordre Statnetts monopol.

– Jeg er opptatt av at vi har et oversiktlig system hvor systemoperatørene har sin konkrete rolle i forhold til nettutvikling. Det vil stille store krav om andre får bygge strømnett. Men kommer det en søknad, må vi se på den, sier Riis-Johansen til Teknisk Ukeblad.