BYGG

Kritisk i byggenæringen

Ketil Lyng, adm.dir i BNL fra 1.11.2008
Ketil Lyng, adm.dir i BNL fra 1.11.2008 Bilde: Joachim Seehusen
12. des. 2008 - 12:29

– Vi ber ikke om å bli spesielt vernet og er innstilt på å ta vår del av støyten av finanskrisen. Det viktigste nå er at vi får et marked som fungerer og at bankene ikke blir for forsiktige med å finansiere nybygg- og rehabiliteringsprosjekter, sier administrerende direktør Ketil Lyng i Byggenæringens Landsforening (BNL) til NTB.

BNL er sterkt uenig med bankene når de forsikrer at utlånspolitikken ikke er endret.

– Bankenes forsiktighet med å finansiere nybygg- og rehabiliteringsprosjekter, både i boligmarkedet og markedet for næringsbygg, ødelegger den normale dynamikken i markedet og har en forsterkende effekt på finansieringskrisen byggenæringen opplever, skriver BNL i et brev som ble sendt til regjeringen fredag.

I brevet foreslår BNL at Husbanken blir styrket ved en kraftig økning av lånerammene og at regjeringen vurderer om banken skal få en utvidet rolle.

– Kommunene viktig

Rehabilitering av kommunale bygg er blant regjeringens tiltak for å holde sysselsettingen oppe. Lyng er enig i at kommunene spiller en viktig rolle for byggenæringen.

– Kommuneøkonomien er viktig for oss. Vi hilser alt som skjer av økt aktivitet i kommunene velkommen. Det er imidlertid viktig at bevilgningene blir gitt som øremerkede tilskudd med klar adresse til sysselsetting, og ikke går rett inn i kommunekassa, sier Lyng.

Ifølge BNL har kommunale bygg og anlegg et vedlikeholdsetterslep på 142 milliarder kroner etter mange år med forsømmelser.

For å få fart i byggevirksomheten foreslår BNL blant annet at det settes i gang bygging av ytterligere 500 nye studentboliger og at tilskuddet til bygging heves fra 250.000 til 300.000 kroner. BNL vil også ha økt tilsagn til bygging av omsorgsboliger og økte tilskudd og rammer til låneordningen for skolebygg og svømmehaller.

Vil ha rask avklaring

BNL sendte sitt første brev til regjeringen om finanskrisen allerede 7. november, men mener at et nytt brev er nødvendig fordi krisen i næringen er blitt mye mer alvorlig.

– Det som har skjedd, bekrefter at våre prognoser om at 60.000 ansatte kan bli berørt, er et forsiktig overslag. Investeringene i næringen kan også gå ned med mer enn 40-50 milliarder kroner, sier Lyng.

Nå etterlyser BNL rask handling fra myndighetene. I brevet heter det at en tiltakspakke fra regjeringen allerede burde vært satt ut i livet.

– Det tar tid fra vedtak fattes til arbeidstakere kan settes i arbeid. Bedriftene ser i dag en raskt synkende etterspørsel, og mange har allerede iverksatt oppsigelser eller permitteringer, skriver BNL.

Advarer mot useriøse aktører

Lyng mener at krisen vil føre til økt konkurranse.

– Når konkurransen øker, kan useriøse bedrifter bli fristet til å ta kjappe svinger for å vinne i konkurransen. Derfor er det viktig at alle som setter i gang offentlige prosjekter er på vakt mot useriøse bedrifter, advarer han. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.