KRAFT

Kritiserer regjeringens tidsplan

KRITISK: Nok et eksempel på at regjeringens tidsplaner ikke er kvalitetssikret, mener Gunnar Kvassheim.
KRITISK: Nok et eksempel på at regjeringens tidsplaner ikke er kvalitetssikret, mener Gunnar Kvassheim. Bilde: Scanpix
Mona Sprenger
19. feb. 2009 - 15:12

– Dette er nok et eksempel på at denne regjeringen lager seg konstruksjoner og løfter om tidsfrister, som ikke er kvalitetssikret i det hele tatt. Vi må bygge på raskt som mulig, men på en miljømessig forsvarlig måte, sier Kvassheim, som er lederen for Stortingets Stortingets energi- og miljøkomité.

Les også:

Grunn til å være bekymret

To år har gått siden statsminister Jens Stoltenberg i sin nyttårstale sa at Norge innen sju år skulle få på plass den teknologien som gjør det mulig å rense utslipp av klimagasser.

I forrige uke la StatoilHydro fram selve masterplanen for CO2-fangstanlegget på Mongstad.

Her kommer det fram at det regjeringens prestisjeprosjekt kan føre til utslipp av kreftframkallende stoffer og StatoilHydro anslår prosjektet til å ha en prislapp på 25 milliarder kroner.

– 25 milliarder kroner er veldig mye penger, og det er grunn til å være bekymret for kostnaden. Samtidig er det snakk om å utvikle teknologi, som er viktig nasjonalt og internasjonalt. Og som kan være viktig for norsk næringsliv. Jeg mener derfor det er riktig å gå videre med prosjektet, sier Kvassheim, som mener at Mongstad blir et skremselsprosjekt hvis vi ikke kommer i mål.

Fornuftig å vente

Frps Ketil Solvik-Olsen er langt mer kritisk til prosjektet.

– Jeg tror det ville vært fornuftig å vente ett år eller to for å få til et skikkelig prosjekt, både i forhold til kostnader og miljøproblemer, sier Solvik-Olsen, som er klar på at Frp vil støtte testsenteret på Mongstad.

– Men vi vil ikke gi grønt lys for StatoilHydros fullskala anlegg på Mongstad til 25 milliarder kroner. Vi må også ta hensyn til miljøkonsekvensene. Dette er ikke et verdensmester prosjekt. Det er få som vil bry seg hvis vi mislykkes.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.