KRAFT

Kritiserer fornybarpolitikken

IKKE FORUTSIGBART: - Vi har hatt altfor mye av-og-på-politikk, sier Steinar Bysveen i Energi Norge. Til venstre i bildet Rein Husebø fra selskapet Småkraft AS, et av medlemmene i Småkraftalliansen.
IKKE FORUTSIGBART: - Vi har hatt altfor mye av-og-på-politikk, sier Steinar Bysveen i Energi Norge. Til venstre i bildet Rein Husebø fra selskapet Småkraft AS, et av medlemmene i Småkraftalliansen. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland

I dag lovet olje- og energiministeren at det ikke skal bli stopp i utbyggingen av fornybar energi de neste to årene.

Mange fornybarprosjekter står på vent til et grønt sertifikatmarked kommer på plass i 2012, men en overgangsordning skal hindre stopp: Les saken her

Energibransjens forening Energi Norge (tidligere EBL) er fornøyde med at ordningen er på plass, men frykter at vinglete politikk kan gå ut over framtidige investeringer i fornybar energi.

Vannkraften vil trolig vente

Overgangsordningen som kom i dag vil først og fremst gi mer forutsigbarhet til småkraftbransjen, ifølge Energi Norge.

– Det har størst betydning for småkraftverkene. De vil nok ta sjansen på å bygge basert på det de vet. Vindkraftbransjen vil vurdere om prosjektene lar seg realisere med Enova-støtte, og så får de en opsjon på å delta i sertifikatmarkedet, hvis det blir bedre. Men de vil nok basere seg på Enova-støtte i beslutningsøyeblikket, sier direktør Steinar Bysveen til Teknisk Ukeblad.

– For vannkraften så er det spørsmål om de prosjektene som er i grenselandet mellom økonomi og ikke økonomi. Der kan man fortsatt få en avvendende holdning helt til alt er på plass, legger han til.

Glad for ordningen

Bysveen er likevel positiv til at overgangsordningen nå er presentert, slik at bransjen vet hva de har å holde seg til.

– Det å få en avklaring var viktig. Det er positivt. Det er sikkert prosjekter i grenselandet som er misfornøyd, men avklaringen i seg selv er kanskje det aller viktigste, sier Bysveen. – Løsningen er også logisk i og med at man bygger på byggestart fra 7.9.2009. Det var også viktig at man fikk gjennomslag for at småkraftbransjen omfattes tilbake til 2004.

– Vi legger merke til at fra svensk side vil det legges vekt på nettutviklingssamarbeidet med Norge, sier Bysveen.

– Skummelt å stole på signalene

Energi Norge-direktøren er kritisk til den vinglete politikken som har vært ført i forhold til fornybar energi.

Vi har hatt altfor mye av-og-på-politikk. Det er mange som har brent fingrene sine, og vi har biodieselsaken friskt i minne. Det er skummelt å stole altfor mye på de signalene man får før alt er i orden.

Rein Husebø og Steinar Bysveen. Overgangsordning til grønt sertifikatmarked presenteres 26. november 2009.
DISKUSJON: Steinar Bysveen og Rein Husebø i samtale etter at overgangsordningen til det grønne sertifikatmarkedet ble lagt fram i dag. Kjetil Malkenes Hovland
– Hva tenker du om at næringslivet nå frykter for sine investeringer på grunn av denne av-og-på-politikken?

– Det er meget beklagelig. Det er ikke slik et land skal ha det hvis de skal drive en offensiv utvikling i en eller annen ønsket retning. Dette er akkurat det som skiller et land som vil noe og vet hva de vil kontra de som har en avventende holdning. Det har en ganske alvorlig konsekvens, for når vi nå ser hele energibildet i verden er i ferd med å snu, så er det de som nøler og ikke vet hva de vil som vil komme sist ut etter omstillingen i verden.

– Og som får lokket færrest investorer til seg?

– Ja, dette handler om investorer og investeringer i energi og klimaløsninger, men også om ren næringsutvikling. Den omstillingen verden skal gjennom vil gi et nasjonalt og internasjonalt marked som er enormt. Det næringslivet som er best i stand til å utnytte de mulighetene er det næringslivet som er best rustet til den verden vi skal ha etter omstillingen. Nøling gjør at vi taper tid og terreng, sier Bysveen.

– Komplisert arbeid

Bysveen forstår at den grønne sertifikatordningen tar tid, selv om han gjerne hadde sett at arbeidet gikk noe fortere.

– Alle usikkerheter rundt dette hadde det vært greit å fått fjernet. Men vi må ha respekt for at det er et komplisert arbeid på begge sider av kjølen, så det får vi akseptere, sier Bysveen.

Ifølge Bysveen er den totale usikkerheten ikke borte før i 2011, når loven om grønne sertifikater kommer på plass. Men han er fornøyd med at en tidsplan for dette nå er på plass.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.