Vinn en arkitekt

Kritiserer arkitektkonkurranse - mener vinner ikke skulle vært kåret

Deltakerne skulle oppgradere eldre eneboliger i tre til nesten nullenergibygg med lavest mulig klimafotavtrykk. Kritikerne mener klimagassutslippene nesten tredobles. Forsker svarer at alternativet kunne vært riving og nybygg, som ville gitt svært store utslipp.

Historien min, en omfattende oppgradering av en 58 år gammel enebolig på Nesodden skaper strid. Juryen i arkitektkonkurransen mener oppgraderingen forbilledlig og enkel, kritikerne mener vurderinger av sklimagassutslipp er undervurdert. (Foto: Moseng Poulsen arkitektur Tømrermester Torstein Newth Bollinger+Grohmann)
En pluss en... er tre er det andre vinnerprosjektet i konkurransen. Juryen kaller det et skoleeksemple, og forbilledlig. Planløsningen er mer åpne uten at tilbygg har vært nødvendig. (Illustrasjon: Askim/Lantto arkitekter AS Tor Arvid Vik, OsloMet)
Tømrermester Ole Thorstensen og hans team mener det er lagt alt for lite vekt på klimagassutslipp i arkitektonkurransen, og at oppgraderingen vil føre til økte utslipp. Han mener det ikke slulle vært kåret noen vinner. (Foto: Joachim Seehusen )
Seniorforsker Anne G. Lien ved Sintef har ledet juryarbeidet. Hun er kjent med kritikken, og peker på at mange bygg oppgraderes uten at huseier legger tilstrekkelig vekt på energiburk og klimafotavtrykk. Derfor har et av målene med forskningen bak Opptre vært å utvikle modeller og løsninger for oppdradering av eldre trebygg. (Foto: Remy Eik)
De blå stolpene viser forventet klimafotavtrykk om boligene ble erstattet med nye. De oransje viser eksisterende boliger med gjennomsnittlig energibruk og de grå stolpene viser klimafotavtrykk om boligene blir oppgrader slik deltakerne i arkitektkonkurransne har foreslått. (Illustrasjon: Opptre)

Deltakerne skulle oppgradere eldre eneboliger i tre til nesten nullenergibygg med lavest mulig klimafotavtrykk. Kritikerne mener klimagassutslippene nesten tredobles. Forsker svarer at alternativet kunne vært riving og nybygg, som ville gitt svært store utslipp.

 – I denne konkurransen burde det ikke vært kåret en vinner. Det kan se ut som om både Sintef, NTNU, Forskningsrådet og juryen har sett mest på energibruk og utelatt både kostnader og klimagassutslipp selv om begge var konkurransekriterier, sier tømrermester Ole Thorstensen.

Få tilgang til alt innhold fra tu.no og digi.no med Ekstra

  • Historisk arkiv: Teknisk Ukeblad fra 1854 til i dag
  • Rabatt på konferanser

månedlig

249,-
Tilsvarer Kr 58 per uke Bestill

årlig

2 290,-
Tilsvarer Kr 45 per uke Bestill
Automatisk fornyelse av abonnement kan stoppes når som helst
Bedrift eller organisasjon? Få tilbud her
NITO- og Tekna-medlemmer får 50% rabatt av ordinær pris ved kjøp av årsabonnement.Rabatten fås ved å oppgi medlemsnummer i bestillingsprosessen

Vanlige spørsmål

Jeg er Nito- eller Tekna-medlem. Hvorfor får jeg ikke logget inn?

Tu.no er ikke tilknyttet Tekna eller Nitos medlemsbaser. Du må registrere en ny brukerkonto på tu.no.

Jeg er Nito- eller Tekna-medlem. Hvordan får jeg rabattert pris?

Etter at du har laget en brukerkonto på tu.no og logget inn kan du legge inn ditt medlemsnummer og få 50 % rabatt.

Kan jeg få tilsendt faktura til min arbeidsgiver?

Ja. Ved kjøp av årsabonnement tilbyr vi bedriftsfaktura.

Vil abonnementet automatisk fornye seg automatisk?

Ja. Abonnementet fornyes automatisk. Du kan når som helst skru av automatisk fornyelse.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå