INDUSTRI

Krisepakken: 20-25 milliarder

Statsminister Jens Stoltenberg sier regjeringen vil bruke oljepenger til å dempe virkningene av finanskrisen.
Statsminister Jens Stoltenberg sier regjeringen vil bruke oljepenger til å dempe virkningene av finanskrisen.Bilde: Scanpix

Når regjeringens krisepakke legges fram klokka 11 mandag, vil den ha en ramme på 20-25 milliarder kroner.

30 år

Det er summen en rekke medier opererer med i dag.

– Pakken vil trygge norsk økonomi og dermed dempe virkningene den internasjonale finanskrisen har på økonomien vår. Dette er det sterkeste økonomiske tiltaket på 30 år, sier statsminister Jens Stoltenberg til NRK .

Ifølge det NRK får opplyst vil bygg- og anleggsprosjekter i kommunene få mesteparten av kronene i krisepakken som legges fram mandag formiddag. Over 300 prosjekter vil få midler fra krisepakken.

– Det er klart kommunesektoren blir en veldig viktig bit av denne pakken. Kommunene over hele landet har en mengde prosjekter som kan settes i gang raskt, sier samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp) til NRK.

Samme avskrivningssatser

Finansminister Kristin Halvorsen (SV) sa til NTB tidligere søndag at pakken ville inneholde en betydelig satsing på bygg- og anlegg.

Imidlertid vil hun ikke øke avskrivningssatsene, en av SVs valgkampsaker, ifølge det Dagens Næringsliv erfarer.

Satsen er i dag på 20 prosent. Å øke den til 25 prosent har lenge vært et av de viktigste kravene til blant andre Norsk Industri. Noe Stein Lier-Hansen gjentok da den dystre konjunkturrapporten ble presentert i forrige uke.

Les også:

Skattelette for bedriftene

Stavanger Aftenblad varsler at omtrent en tredel av krisepakken er rettet inn mot bedrifter i form av skattelette og støtte til nyskaping.

Hovedelementene i pakken skal etter det avisen erfarer være skattelette for alle bedrifter, blant annet i form av utsatt skatteinnbetaling, økte rammer til Skattefunn-ordningen, endringer i permitteringsreglene og ytterligere stimuleringstiltak og økte rammer til blant annet Innovasjon Norge.

Ikke lavere personskatt

NTB melder at krisepakken skal også inneholde ekstra bevilgninger til veier, jernbane, gang- og sykkelstier og andre samferdselsprosjekter, samt til bygg- og vedlikeholdsprosjekter i kommuner og fylkeskommuner.

Også Garantiinstituttet for eksportkreditt vil få økte rammer. Krisepakken skal ikke inneholde noen lettelser i personbeskatningen.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.