IT

Kriseberedskap i en koffert

Espen Zachariassen
25. mars 2008 - 07:32
Vis mer

Værnes: Espen Kvello kan tilfreds konstatere at journalistens PC er på nett på under ett minutt, ved hjelp av hemmeligheten i den sølvfargede kofferten.

Han møter Teknisk Ukeblad på flyplassen for å illustrere hvor hans trådløse nettilkobling kan benyttes i en katastrofesituasjon.

Oslo S-brannen

Verdals-bedriften Bbox har utviklet en løsning som kommuniserer med Internett via mobilnettene. En trådløs ruter sørger for at flere pc-er kan komme til på nettet samtidig, og de kan jobbe i nettverk. Ikke akkurat siste nytt i mobil teknologi.

– Men batteriet kan jobbe i opp til 80 timer uten lading. I en krisesituasjon kan en virksomhet på kort tid være på lufta med en reserveløsning for intern og ekstern kommunikasjon. Kabelbrannen på Oslo S i fjor, der politiets kommunikasjon og internettilgangen for flere virksomheter ble slått ut er et konkret eksempel der dette verktøyet ville ha kommet til nytte, poengterer daglig leder Espen Kvello i Bbox.

Gründer

Selskapet er et barn av industriparken i Verdal med bistand fra gründersatsingen Midtnorsk Take off, Innovasjon Norge og faglige bidrag fra Sintef og NTNU i Trondheim. Kvello er IT- og økonomi-utdannet og ti års fartstid som programvareutvikler.

– Vi så hvilke muligheter som ligger i mobil kommunikasjonsteknologi og konkluderte med at markedspotensialet var størst på kollektivtransport og innen den beredskapen vi nå satser på, sier Kvello.

Konkret har Bbox sikret seg 12 kunder så langt, blant dem Direktoratet for sikkerhet og beredskap. Kvello legger ikke skjul på at det er en stri jobb å nå ut i markedet.

Den største kunden er Helse Midt-Norge, som har anskaffet en beredskapskoffert til hvert av de syv sykehusene. Hvilke erfaringer de har med løsningen vil helseregionen ikke ut med før alt er på plass til sommeren.

Trenger satellitt

Kofferten har nettopp vært gjennom en uavhengig vurdering hos krisehåndteringsselskapet Bestia Risk Consulting i Oslo. Seniorrådgiver Hans Petter Herland er imponert og begeistret, men ser behov for forbedringer.

– Dette er et ypperlig verktøy som ikke er for kostbart å anskaffe. Men mobilnettet duger ikke over alt i verden. Derfor har vi bedt Bbox å vurdere satellitt-forbindelse. Det kan være nødvendig for internasjonale selskaper som opererer i områder med dårlig mobildekning, mener Herland.

– Og i større ulykkessituasjoner er mobilnettet den kommunikasjonsbærer som først blir overbelastet, sier han.

Strømforsyningen er også en utfordring.

- Batterikapasiteten i kofferten er god, men behovet for strømforsyning til bærbare pc-er vil jo fortsatt eksistere, poengterer seniorrådgiveren.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.