IKT

Krig om mobilt superbredbånd

Trond Heggelund
20. juni 2006 - 13:48

Verdens nest største

  • NMT 450-nettet ble første gang tatt i bruk i 1981, og endelig slukket i 2004.
  • Ved hjelp av den moderne amerikanske CDMA 2000-teknologien digitaliseres nå nettet.
  • CDMA 2000 er verdens nest største mobiltelefonstandard og benyttes i dag av mer enn 300 millioner abonnenter verden over.

Strekker seg litt lengre

  • Radiofrekvensene (450 mhz) som benyttes har en bedre evne til å følge topografi og gå inn i daler og rundt åser og fjell enn frekvensene som benyttes i tradisjonelle 3G-teknologier.
  • Signalenes gode rekkevidde gjør CDMA 2000 til en kostnadseffektiv standard, med langt lavere infrastrukturkostnader enn UMTS.
  • I tillegg muliggjør CDMA 2000-teknologien også betydelig høyere datakapasitet.

Dette er Nordisk Mobiltelefon

  • Nordisk Mobiltelefon Norway AS er et søsterselskap av svenske Nordisk Mobiltelefon AB. I 2004 fikk selskapet tildelt en 15-årig lisens for det analoge NMT-nettet i Norge, som selskapet fulldigitaliserer.
  • Selskapet vil i løpet av 2007 lansere 3.generasjons mobiltelefoni med samme landsdekkende dekning. I tillegg vil selskapet lansere et rimelig alternativ til fasttelefoni i løpet av 2006. Sannsynligvis skjer dette rett over sommerenferien.

Tirsdag kom det Telenor Mobil og NetCom har fryktet – nemlig en reell konkurrent til deres 3G- og EDGE-nett.

Det brygger opp til krig om mobilt bredbånd.

På lanseringsdagen kunne administrerende direktør Nils Petter Tetlie i Nordisk Mobiltelefon fastslå at de allerede har 600 kunder på ICE bredbånd, som er det nye merkevarenavnet.

Dekker det meste

Nordisk Mobiltelefon hevder at de allerede har en dekning på nærmere 80 prosent av områdene hvor folk bor i Norge. Til nå har de utplassert rundt 100 basestasjoner, de fleste i Norkring sine master.

Innen utgangen av neste år skal nettet være ferdigbygd med 600 basestasjoner som skal dekke nesten hele Norges landareal.

USA-Kina-hjelp

- For å få dette til vil vi investere over 600 millioner kroner i det gamle NMT 450-nettet som nå skal fulldigitaliseres ved hjelp av CDMA 2000-teknologi fra amerikanske Qualcomm og kinesiske ZTE, sier Tetlie.

Det var Qualcomm som utviklet CDMA-standarden, som har en rekkevidde fra basestasjonen på cirka 40 kilometer. 3G/UMTS har til sammenligning en rekkevidde på under åtte kilometer.

- Derfor klarer vi å dekke større områder med færre basestasjoner til en mye billigere kostpris enn det Telenor Mobil og NetCom har gjort, sier Telie.

NetCom har svidd av cirka 1,7 milliarder kroner på sitt mobile bredbånd, som består av mest EDGE-nett og lite UMTS.

Triumfkort i ermet

- CDMA 2000 er billigere og på mange måter bedre enn det UMTS er!, utbasunerer Tetlie.

Dette er Nils Petter Tetlies triumfkort i forhold til duopolet Telenor Mobil og NetCom som i dag er enerådende med mobilt bredbånd i det norske telemarkedet.

På grunn av raskere overføringshastigheter, med en makskapasitet på 2 MB/s, kaller Nordisk Mobiltelefon sin løsning litt bråkjekt for mobilt superbredbånd. UMTS har til sammenligning en hastighet på 384 Kbit/s.

Selskapet har også noe de kaller portabelt bredbånd på opptil 2 MB/s. Dette er en trådløs bredbåndsruter du kan ha med deg hytta, hjemme eller på reise. Dette produktet vil raskt kunne bli en heftig utfordrer til standard internettløsninger som ADSL.

Telefoni neste år

I løpet av neste år skal også Nordisk mobiltelefoni inn i det norske markedet med mobiltelefoni, noe som vil kunne tvinge Telenor Mobil, NetCom og andre mobiloperatør til å senke sine priser.

På de to trådløs abonnementene Nordisk Mobiltelefon har lansert er det ingen bindingstid, noe andre operatører har som standardpunkt i sine abonnementskontrakter.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.