KLIMA

Krig og fred og miljø og sånn

Missene Iman Kerigo (t.v) og Elin Lilland (t.h.) skal få opplæring av TV-meteorolog Tone Bekkestad i miljø- og klimaspørsmål.
Missene Iman Kerigo (t.v) og Elin Lilland (t.h.) skal få opplæring av TV-meteorolog Tone Bekkestad i miljø- og klimaspørsmål. Bilde: Stein Jarle Olsen
Stein Jarle Olsen
18. aug. 2010 - 10:31

Det er ikke ofte Teknisk Ukeblad stiller på en pressekonferanse om en missekåring, men da Miss Norway annonserte at de relanserer seg under slagordet "Rent, pent og smart" fant vi ut at det kanskje var på tide å bryte en barriere.

Miss Norway er "lillesøsteren" til Frøken Norge, som sender kandidater til de tradisjonelle missekonkurransene Miss World og Miss Universe.

Miss Norway-vinneren får på sin side dra til Miss Earth, en kåring med stort fokus på miljø og klima. I år er temaet vann, og det skal også kåres en Miss Water.

Miljø

Satsingen innebærer at missene vil få opplæring i miljøspørsmål, i tillegg til å lære seg hvordan man går ned en catwalk.

– Vi ønsker å gi mening til det å bli kåret til en miss, og satser derfor på miljøformidling. De andre missekonkurransene handler mer om krig og fred og sånn, men vi mener miljøet er viktigere. Uten en jordklode har vi ikke noe sted å krige, sier daglig leder Armand Bye i Miss Norway til Teknisk Ukeblad.

Han sier de ønsker å skape rollemodeller og forbilder for yngre jenter, og bruke statusen de oppnår til å fremme en god sak.

– Ofte blir slike missekonkurranser linket til mennesker som Paris Hilton, men vi ønsker å trekke det vekk fra forbruksfokuset. Jentene ønsker ikke å bli fremstilt liggende på en sportsbåt, men heller å kunne bruke egenskapene sine til å ta vare på miljøet, sier Bye.

– Tror du miljømissene vil bli tatt seriøst?

– Ja, det tror jeg absolutt. Vi sier jo ikke at jentene skal kunne så mye om miljø fra før, men at vi skal lære dem opp. I utvelgelsesprosessen har vi sett etter jenter som har gode holdninger, som kan fremstå på en god måte. For eksportbedrifter innenfor miljøsegmentet tror vi det vil være mye å hente her.

Meteorolog som mentor MENTOR: Svensk TVs mest populære meteorolog, norske Tone Bekkestad, er hentet inn for å lære missene om miljø og klima.
Meteorolog som mentor MENTOR: Svensk TVs mest populære meteorolog, norske Tone Bekkestad, er hentet inn for å lære missene om miljø og klima.

Meteorolog som mentor

Og for å lære jentene om miljø og klima, har Miss Norway hentet inn Tone Bekkestad, som i 10 år har vært meteorolog og systemansvarlig på svenske TV4.

Der har hun blitt stemt frem som Sveriges mest populære TV-meteorolog flere ganger, og har etter hvert forfattet to bøker - «Fråga Tone om vädret» og «Nu jäklar är det dags».

Bekkestad, som har universitetsutdannelse i meteorologi, sier det er viktig at jentene kan svare for seg når de skal konkurrere i Miss Earth.

– Jeg ble spurt om å bidra med fagkunnskapene, og dermed kunne gi jentene et grunnlag for å vite noe om miljø og klima. Oppvarming er et globalt problem, og jentene må ha kunnskaper om hvor vi står for å kunne parere kortsiktig kritikk av klimaendringene. At det blir kaldere i en kort periode endrer ikke det langsiktige bildet, sier Bekkestad til Teknisk Ukeblad.

– Du er jo et eksempel på et pent ansikt som blir brukt til å presentere noe faglig tungt på TV. Kjenner du deg igjen i fordommene disse jentene møter?

– Definitivt. Et veldig godt eksempel på nettopp dette, er meg og mine kolleger i TV4. I alle år har jentene blitt omtalt som «vädertjejer», mens menn blir omtalt som meteorologer. Du ville aldri hørt menn bli omtalt som «väderpojkar». Jeg har vært TV-meteorolog i 10 år, men det er bare de siste tre hvor folk har begynt å skjønne at jeg faktisk har en utdannelse.

Oppdrag SORTÉR: Missene skal kunne brukes i promooppdrag for miljøteknologi, er ett av målene med årets Miss Norway. Her Iman Kerigo med Sortér.
Oppdrag SORTÉR: Missene skal kunne brukes i promooppdrag for miljøteknologi, er ett av målene med årets Miss Norway. Her Iman Kerigo med Sortér.

Oppdrag

Målet er at Miss Norway-finalistene skal kunne benyttes i oppdrag for bedrifter som driver med miljøteknologi.

Derfor hadde finalistene Elin Lilland (snart 18) og Iman Kerigo (18) på presseseansen tirsdag stilt opp med miljøproduktet Sortér fra selskapet Green Ideas, en tredelt resirkuleringsbøtte som skal gjøre det enklere å holde styr på de ulike typene avfall.

Jentene er veldig opptatte av å fremheve at Miss Norway og Frøken Norge er to vidt forskjellige ting, og sier de har meldt seg på fordi de ønsker å lære om miljø og kunne påvirke andre til å bli mer miljøvennlige.

– Dette er ikke noen vanlig skjønnhetskonkurranse, og vi ønsker å vise at vi kan mer enn å smile og posere. Vi er smarte jenter, sier de.

– Hva gjør dere for å være mer miljøvennlige?

– Det er mye smått og enkelt man kan gjøre, for eksempel å skru av lyset i rom man ikke bruker og lage mat på ettervarme. Dessuten er det viktig å sortere søppel riktig, og vi ser også at det i motebransjen går mot mer gjenbruk av klær. «Miljøvennlig» blir et viktigere og viktigere stikkord også der, sier Lilland.

Tesla TESLA: Et eksempel på at det å være miljøvennlig ikke trenger å være noe offer, mener missene og Tone Bekkestad.
Tesla TESLA: Et eksempel på at det å være miljøvennlig ikke trenger å være noe offer, mener missene og Tone Bekkestad.

Tesla

Både missene og Tone Bekkestad fremhever at det går an å være miljøbevisste og leve godt samtidig, noe de blant annet fremhevet på panseret av en for anledningen innlånt Tesla Roadster.

Miss Norway-finalen går av stabelen på Ballroom i Oslo fredag 27. august. Vinneren representerer Norge i den internasjonale finalen i Miss Earth i Nha Trang i Vietnam i november og desember.

Vinneren av Miss Earth 2010 blir dessuten talsperson for FNs miljøprogram.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.