ARBEIDSLIV

Krever videoovervåking

Brannsjef Terje Rosén i Søndre Follo har gjentatt sitt krav om videoovervåking for å sikre Oslofjordtunnelen ved brann og andre hendelser. Han ga pålegg om dette allerede da tunnelen skulle bygges, men Direktoratet for brann- og eksplosjonsvern (DBE) opphevet pålegget fordi brannloven ikke gjelder før tunnelen er satt i drift.

Det siste er at fylkesmannen i Oslo og Akershus, sammen med vegsjef Stein Fyksen i Akershus, ønsker videoovervåking.

Saken ruller videre

Nå har Rosén hatt en brannøvelse i tunnelen. På bakgrunn av erfaringene fra øvelsen sendte han på nytt en innstilling om å få installert videoovervåking. Nå tas saken opp i brannstyret 24. oktober. Går brannstyret inn for video, vil pålegget gå til Vegdirektoratet.

Sjefingeniør Jan Erik Henning i Vegdirektoratet står på at veinormalene skal følges ved utrusting av tunneler. I forbindelse med at normalene er under revisjon, kjøres en kost-/nyttevurdering av alle sikkerhetstiltak i tunneler.

Direktoratet for brann og eksplosjonsvern tar den endelige avgjørelsen – dersom Vegdirektoratet anker en innstilling om videoovervåking.

Sikrere

– Erfaringer viser at ingen annen varsling er så rask som videoovervåking. Og brannvesenet blir bedre i stand til å utføre en sikker jobb – både med tanke på trafikantene og brannvesenets egne innsatsstyrker, sier Rosén.

I utgangspunktet er Oslofjordtunnelen en sikker strekning med 19 havarinisjer og fire snunisjer. Det er brannslokkere for hver 125 meter og 14 brannvannskummer. Men lengste rømningsvei vestover er 2,3 kilometer og fem kilometer østover.

Tunnelen er dimensjonert for en 5MW-brann. Brann i et vogntog kan utvikle mellom 30 og 50 MW. Det er et tankekors.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.