KLIMA

Krever utvidet overvåking av giftplass

Jannicke Nilsen
29. mars 2007 - 08:00

I ettermiddag er det høring i Oslo Rådhus om deponeringen av forurensede masser ned i havbunnen i Oslofjorden.

Hensikten er å få fram resultater fra overvåkingen av arbeidet, både målingene tiltakshaverne har gjort, og som motstanderne har fått utført.

Ulik tolkning

Forrige uke ble det kjent at det er høye konsentrasjoner av det kreftfremkallende stoffet PCB flere steder ved dypvannsdeponiet utenfor Malmøykalven.

Rapporten er skrevet av svenske Exposmeter AB, som utførte målingene mellom 30. oktober og 12. desember i fjor. Men resultatet tolkes svært ulikt blant de ulike aktørene.

Norges Geotekniske Institutt, som overvåker prosjektet til Oslo Havn, konkluderer med at målingene er i overensstemmelse med NGIs egne funn og i samsvar med overvåkingsprogrammet. SFT sier det ikke er spredning av miljøgifter ut over tillatelsen som er gitt til prosjektet.

- Bruk rapporten

Samtidig kan det bli politisk flertall mot å fortsette giftopprydningen i Oslo havn i alle de berørte kommunene, melder NRK. Trolig vil flere partier konkludere i saken etter dagens høring.

Uansett så bør tiltakshaver Oslo Havn justere risikoen for bunnvannet etter at PCB-målingene i den nye rapporten har kommet på bordet, mener Norges Naturvernforbund.

- Oslo Havn må straks bruke den merkunnskap som rapporten gir til å justere sine risikomodeller for bunnvannet rundt Malmøykalven. De nye målingene gir grunnlag for å på nytt beregne mengden PCB som spres utenfor deponiområdet, sier mijørådgiver Per-Erik Schulze.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Vurderer forbedring

Statens forurensingstilsyn har invitert Exposmeter AB og norske fagmiljøer til et møte for å diskutere hva de nye funnene innebærer. De vil også diskutere om miljøovervåkingen av mudringen og deponeringen i Oslo havn kan bli enda bedre.

- Det er all grunn til å gi honnør til Neptun for å ha fått fram disse måleresultatene. Dette viser behovet for kraftig utvidet overvåking fra myndighetenes side, sier Schultze i Naturvernforbundet.

Stiftelsen Neptun initierte den nye undersøkelsen. Stiftelsen har lenge ment at dypvannsdeponiet ved Malmøykalven er uforsvarlig.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.