MOTOR

Krever utredning av kampflystøy

De nye flyene vil bråke mer enn de som nå benyttes, og direktoratet savner en nærmere gjennomgang av hvor disse flyene skal øve.
De nye flyene vil bråke mer enn de som nå benyttes, og direktoratet savner en nærmere gjennomgang av hvor disse flyene skal øve. Bilde: Lockheed Martin
8. juni 2010 - 12:47

Direktoratet for naturforvaltning (DN) frykter at forsvarets nye kampfly vil føre til økt støy både ved flybasen som blir valgt og øvingsområdene.

Nå ønsker direktoratet en utredning av konsekvensene.

Mer om jagerflystøy: Bodø kan få F-35-sjokk

Baser

Forsvaret har pekt ut Brekstad i Ørland kommune, Evenes og Bodø som aktuelle baser for de nye kampflyene F-35 Lightning II (tidligere Joint Strike Fighter).

De nye flyene vil bråke mer enn de som nå benyttes, og direktoratet savner en nærmere gjennomgang av hvor disse flyene skal øve.

– De nye kampflyene vil føre til økt støy, som vil påvirke både friluftsliv og naturmiljø i ulike områder, avhengig av hvilken lokalisering som blir valgt. Derfor er det viktig å finne ut hvilke konsekvenser støyen kan få, både ved flyplassene og i øvingsområdene. Resultatene bør være en viktig del av beslutningsgrunnlaget når valget av lokalisering blir gjort, sier seksjonssjef Kirsten Thyrum i Direktoratet for naturforvaltning.

Les også: Dyr ventetid på nye jagerfly

Reservater

Både i Bodø og på Brekstad ligger de aktuelle flyplassene inntil byer hvor det bor mange mennesker.

Samtlige basealternativer ligger også i nærheten av naturreservater.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.