OLJE OG GASS

Krever tilbake NOx-avgift

Jannicke Nilsen
5. okt. 2007 - 14:08

Regjeringen har ikke kommet fram til løsninger på Norges NOx-utfordringer i budsjettet for 2008.

- Ikke et skritt videre

Som TU.no skrev tidligere denne uken, rører ikke regjeringen NOx-avgiften på 15 kroner per kg, men inviterer i stedet næringene til å til å drøfte en miljøavtale.

Mange reagerer imidlertid på at arbeidet med miljøavtalen går svært tregt.

- Regjeringen har ikke klart å komme ett eneste skritt videre fra fjorårets budsjett i forhold til å inngå en miljøavtale om NOx med næringslivet, sier administrerende direktør Per Terje Vold i Oljeindustriens Landsforening (OLF).

Liten framdrift

Miljøverndepartementet øker å neste års statsbudsjett tilskuddet til NOx-reduserende tiltak for fiskeflåten med 25 milloner kroner.

NHO mener imidlertid støtten fra staten på totalt 90 millioner kroner høyst vil gi 2- 3 000 tonn i NOx-reduksjoner fram til 2010.

Norge må i løpet av de nærmeste par årene redusere sine NOx-utslipp med hele 20 prosent, fra rundt 194 000 tonn til 156 000 tonn.

Miljøalibi

- Miljø er bare påskudd for å sikre inntektene til staten fra NOx-avgiften. En miljøavtale vil redusere utslippene inntil 7 ganger mer. Bare en avtale om innbetaling til et fond som igjen skal finansiere konkrete tiltak kan oppfylle våre internasjonale miljøforpliktelser, sier Finn Bergesen jr, administrerende direktør i NHO.

Næringslivet er skuffet over at regjeringen ikke signaliserer mer rundt miljøavtalen enn de gjør i budsjettet.

Norsk Industri og OLF krever at de drøyt 780 millioner kronene som næringen så langt i år har betalt inn i NOx-avgift så langt må tilbakebetales, og gå til et NOx-fond som kan brukes til utslippsreduserende tiltak.

Må betales tilbake

- Vi hadde forventet at det stod i budsjettet at en miljøavtale, om den kommer i havn, vil kunne basere seg på at en får tilbakebetalt avgift, slik at midlene kan settes inn i reduserende tiltak. Nå virker avgiften bare som et skatteleggingsobjekt, sier industripolitisk direktør i Norsk Industri, Svein Sundsbø.

– I den videre dialogen vil vi være opptatt av to ting. For det første haster det nå veldig med å få en avtale på plass. For det andre må bedriftene få tilbakebetalt avgiften for 2007. Det er nødvendig for å sikre startkapital i fondet som vil gi NOx-reduksjoner så det monner, sier Per Terje Vold.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.