ARKIVNYHETER

Krever større rør

CO2-MENGDER: Røret som skal frakte CO2 fra gasskraftverket på Kårstø til Utsira-formasjonen bør være større enn 12 tommer. Det krever en rekke aktører med Nordvegen Utvikling i spissen.
CO2-MENGDER: Røret som skal frakte CO2 fra gasskraftverket på Kårstø til Utsira-formasjonen bør være større enn 12 tommer. Det krever en rekke aktører med Nordvegen Utvikling i spissen. Bilde: Scanpix
Kjetil Malkenes Hovland
26. mars 2009 - 13:35

Røret som skal føre CO2 fra gasskraftverket på Kårstø til lagring i Utsira-formasjonen er for lite.

12 tommer holder ikke, mener en rekke aktører. Det lokale samarbeidet Nordvegen Utvikling ønsker å utrede om det planlagte CO2-røret bør få større kapasitet.

De får støtte fra Energibedriftenes Landsforening, Industri Energi, Norsk Industri og partiet Venstre.

- Kan fint utsettes

- Valg av rørdimensjon kan fint utsettes tre måneder uten at dette vil være avgjørende for fremdriften av totaltprosjektet, sier Helge Grini Johansen i en pressemelding.

Han er leder for Nordvegen Utvikling, et samarbeid mellom Haugaland Kraft og Hydro om utvikling av nærings- og industriparkene Haugaland og Karmøy.

Han er leder for Nordvegen Utvikling, et samarbeid mellom Haugaland Kraft og Hydro om utvikling av nærings- og industriparkene Haugaland og Karmøy. HVOR STORT? 12 tommer holder, mener olje- og energiministeren. Men en rekke aktører ønsker større CO2-rør fra Kårstø til Utsira-formasjonen. Serguei Fomine

De mener statsråden gjemmer seg bak tidsplanen for prosjektet.

Nekter å forsinke prosjektet

Oljeministeren vil helst holde seg til planen. Han er ikke villig til å forsinke rør-prosjektet fra Kårstø med tre måneder.

- Gassnova vurderer det ikke til å være tid til tilstrekkelig å forberede transportløsninger med enda større rørdimensjon innenfor gjeldende framdriftsplan for Kårstø-prosjektet, sa Terje Riis-Johansen i Stortingets spørretime onsdag.

Har ledig kapasitet

Ifølge statsråden vil et rør på 12 tommer kunne frakte all CO2-en fra gasskraftverket på Kårstø og fra gassproduseringsanlegget. Det vil fortsatt være plass til en halv million tonn CO2. Rørets kapasitet er på 2,8 millioner tonn CO2.

- Det er en betydelig større kapasitet enn behovet fra gasskraftverket tilsier, sier Riis-Johansen.

Kan få behov NEKTER: Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen vil ikke utrede et større CO2-rør fra Kårstø til Utsira-formasjonen. Han vil følge tidsplanen. Anders J. Steensen

Kan få behov

Venstres Gunnar Kvassheim stilte spørsmål ved rørdimensjonen i Stortinget onsdag. Han skjønner ikke at det skal bli noen vesentlig forsinkelse av å vurdere et større rør.

Han mener også at behovet for frakt av CO2 fra området kan bli langt større enn i dag.

- Det foreligger planer i dette området for aktivitet som vil kunne etterspørre større deponeringsmuligheter enn et slikt rør legger opp til, sier Kvassheim.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.