IT

Krever solide IT-bidrag

Juryleder Stein Arne Nistad, seniorrådgiver Gazette AS, og jurymedlem Benedicte Waaler (t.h.), prosjektleder for Grønn IT i IKT Norge,  i Rosingjuryen for Grønn IT. Fornyingsminister Heidi Grande Røys tok initiativet.
Juryleder Stein Arne Nistad, seniorrådgiver Gazette AS, og jurymedlem Benedicte Waaler (t.h.), prosjektleder for Grønn IT i IKT Norge, i Rosingjuryen for Grønn IT. Fornyingsminister Heidi Grande Røys tok initiativet. Bilde: Espen Zachariassen
Espen Zachariassen
8. sep. 2008 - 13:21

I fjor ble Dataforeningen utfordret av IT-minister Heidi Grande Røys (SV) til å utvide Rosingprisen med en 10. kategori: Grønn IT.

Foreningen har fulgt opp, og nå etterlyser juryen kandidater.

– Det kan være norskutviklet teknologi eller norske prosjekter som har tatt i bruk internasjonal teknologi på en måte som bidrar til å redusere energiforbruk eller utslipp av klimagasser, sier juryleder Stein Arne Nistad, seniorrådgiver i Gazette.

Utslipp

Grønn IT omfatter to områder.

Det ene er å redusere informasjonsteknologiens negative innvirkning på miljøet. Produksjon og bruk av IT-utstyr står ifølge analyseselskapet Gartner for to prosent av verdens totale CO2-utslipp.

Det andre er arbeid for å utnytte og utvikle de mulighetene som intelligent bruk av IT-løsninger gir for å redusere utslipp av CO2.

Grande Røys’ initiativ bunner i blant annet to rapporter fra henholdsvis McKinsey og World Wildlife Fund. Disse hevder at informasjonsteknologi kan bidra til å redusere klimagassutslippene med mellom 15 og 25 prosent.

Dabber av

– Miljøfokuset dabbet av etter all oppmerksomheten rundt Gro Harlem Brundtland og hennes kommisjonsrapport. Næringslivet har nøyd seg med fine ord på glanset papir om at bedriften ikke forurenser det ytre miljø. Det er ikke nok. Tanken er at en pris for Grønn IT kan snu utviklingen, og da må det kreves tunge tiltak og prosjekter blant kandidatene, sier statsråden.

Frist for å foreslå kandidater er 30. september, og prisutdelingen skjer 17. november.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.